Miskolc

2020.01.07. 14:00

Már tudjuk, ki volt Ilonka

Továbbra is keressük az emlékkönyv örököseit, szívesen átadnánk nekik jogos tulajdonukat.

Hajdu Mariann

Az egri leánygimnázium 1941-ben végzett növendékei

Forrás: A Gimnázium évkönyve, levéltár

Úgy tűnik, sikerült azonosítanunk Ilonkát, bár az örökösei még nincsenek meg, így nem tudjuk átadni nekik jogos tulajdonukat: Ilonka emlékkönyvét.

Szombaton jelent meg a cikk: egy olvasónk kereste meg lapunkat, hogy birtokában van egy régi-régi emlékkönyv, de nem tudja, kié lehetett. 1936 és 1941 között született a legtöbb benne található bejegyzés. A versidézetek, szép gondolatok címzettje Ilonka (néhol Icuka), akinek 1941 júniusában Egerben volt az érettségi bankettje.

Jól gondoltuk

Néhány osztálytárs nevét sikerült kisilabizálnunk a szövegekből, egy részüket meg is említettük a cikkben, s találtunk a könyvecskében utalást egy bizonyos 1948. október 23-i esküvőre, valamint egy 1961-es, 50 éves házassági évfordulóra is. Mivel ez utóbbi két bejegyzésben a Sárközy vezetéknevet többször is olvastuk, így arra következtettünk, Ilonkának köze lehet a családhoz. Mint kiderült, jól gondoltuk.

A cikk megjelent a Borsod Online-on és a portál Facebook-oldalán is, ahol Kis József, a B.-A.-Z. megyei levéltár igazgatója is olvasta. Ő pedig utánanézett, és az adatok alapján sikerült megtalálni Ilonkát.

– Ilona 1941-ben érettségizett az Angolkisasszonyok katolikus leánygimnáziumában, Egerben – mondta lapunknak Kis József. Az említett osztálytársnevek sokat segítettek a beazonosításában. Az iskola archívumából az is kiderült, hogy Ilonka nagyon jó tanuló volt, jelesen érettségizett, rajta kívül mindössze ketten dicsekedhettek ezzel az eredménnyel az évfolyamon. A levéltárban található évkönyvben ott az évfolyam fotója is, azt viszont nem tudhatjuk, a sok lány közül melyikük Ilonka.

– Jól következtettek, Ilona valóban 1922-ben született – jegyezte meg az igazgató. Vagyis az idén lenne 98 éves. Sajnos, ezt a szép kort biztosan nem érte meg, a levéltárban ugyanis a halála adatai is ott vannak.

Gyászhirdetés az Északban

Ilona 1976 augusztusában hunyt el. Az Északban megjelent gyászhirdetést is megtalálta a levéltár igazgatója, ebben az olvasható, hogy 25 évi, végtelenül hosszú betegség után vesztette életét. 54 éves volt, már nyugdíjas.

Ilonka valóban a saját esküvőjéről számolt be az emlékkönyvében, 1948-ban volt a levéltári adatok szerint, mégpedig Encsen. Férje Ilonkánál néhány évvel korábban halt meg, az ő szülei aranylakodalmát említi meg az emlékkönyv. Azt nem tudtuk meg, hogy voltak-e a párnak gyermekei. Egy biztos, az emlékkönyvben találtunk utalást egy kisgyermekre. Hogy a 38 éves Ilonka kisbabájáról van-e szó, vagy másról, nem tudjuk. De tény, a könyvecskében van egy nejlonzacskó, rajta a felirattal: „Minta az első levágású 16 hónapos hajacskából. 1961. február 15.”

Egy írógéppel írt mondat. A zacskóban egy szőke hajtincs, a gazdája 60 éves lehet.

A vonatkozó törvény szerint közölhetnénk Ilonka teljes nevét, ám mi mégis úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk ezt megtenni az örökösök jóváhagyása nélkül. Ha jelentkeznének, visszatérünk a történtekre az ő visszaemlékezésükkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában