Kertművelés

2020.01.25. 14:30

Itt az ideje, vághatjuk már az oltóvessző

A fóliasátrakban, üvegházakban is akad tennivaló így január vége felé.

Horváth Imre

Az oltás legfontosabb kellékei

Ahogy már a múlt héten is írtuk: a január elég visszafogott hónap a kertművelés szempontjából, hiszen csak minimális feladat akad az év többi hónapjához képest. Azonban aki akarja, az most is megtalálja a feladatot, van mivel előre dolgozni, hogy később kevesebb legyen a munka.

Takarítás, szellőztetés

A múlt héten a konyhakert kialakításáról és a vetésforgó használatáról írtunk mint a tervezés, előkészület része, amelyet nagy hidegben a négy fal között is elvégezhetünk. De azért kinti feladat is akadhat, amelyből most kettőt veszünk górcső alá.

Ha az üvegházat vagy fóliasátrat használni szeretnénk a tél végével azonnal vagy akár már a tél folyamán is, akkor nem árt időben felkészíteni erre, és elvégezni néhány elkerülhetetlen feladatot: tisztítsuk meg és pucoljuk ki alaposan, még a szigetelés előtt. A szellőztetést ne hanyagoljuk el télen sem, és nem csak azért, hogy ne legyen odabent szag, ne csapódjon le a pára vagy jelenjen meg a penész. A meleg és a nagyon hideg napokon is hagyjuk a melegházat levegőzni, hogy a betegségek, főleg a lisztharmat ne terjedjenek el. Ha beltéri növényeket rakunk télire vagy tavaszra az üvegházba, akkor tartsuk őket napos helyen, de ne tegyük ki őket a közvetlen napsütésnek, és öntözzük őket takarékosan. Akinek van, az használjon üvegház-melegítőket, hogy megóvja a gyenge növényeket és hajtásokat.

Harmadáig ássuk földbe

Ha nincs ilyen berendezés, szigeteljük a melegház belsejét légbuborékos fóliával. Izoláljuk a hideg sarkokat is, és az igazán kemény téli éjszakákon rakjunk rájuk egy extra réteget.

Ha oltani szeretnénk tavasszal, akkor itt az ideje lassan, hogy a szükséges oltóágakat fagymentes időben levágjuk. A vágásirány mindegy (a vesszőt behelyezéskor úgyis faragni fogjuk), de igyekezzünk azt egyetlen vágással, megfelelően éles metszőollóval vagy oltókéssel végezni. Az oltóágak tárolására olyan helyet válasszunk, amelyet télen nem ér a nap.

Hosszúságuknak körülbelül egyharmadáig beáshatjuk őket a földbe. Esetleg a hűtőben tárolhatjuk, egy nyirkos újságpapírba és műanyag zacskóba betekerve. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy kellően nyirkos maradjon. A kiszáradt oltóvesszőknek már nem vesszük hasznát. Az átoltásra szánt gyümölcsfákat most készítsük elő – végezzük el a korona visszametszését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában