Téli támogatás

2020.01.17. 19:00

Idén is kaptak szociális tüzelőanyagot Arnóton

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 települése közül 303 – köztük Arnót is – kapott szociális tűzifa-támogatást.

Novák Krisztina

Ki is osztották a tűzifát

Fotó: Kozma István

A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra 2019-ben is az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok pályázhattak. Arnót összesen száznyolcvan köbméter tűzifát kapott, amelynek kiosztására tegnap került sor. Idén közel százötven rászoruló családnak megközelítőleg egy erdei köbméter jutott.

– Immár nyolcadik alkalommal tudjuk megvalósítani a tűzifaosztást – tájékoztatott dr. Üveges István, Arnót polgármestere. Községünk önkormányzata, a kiírt pályázaton, 3,7 millió forint értékű tűzifát nyert. A fa közvetlen árához közel kétszázezer forinttal kellett, hogy hozzájáruljunk, és a fa kiszállítása is a mindenkori önkormányzat feladata, ez településünk esetében több mint 1,2 millió forintot jelent. Mivel kormányzatunk kiemelt figyelmet fordít a szociális szférára, ezért szociális támogatásra mindig kapunk egyéves keretösszeget. Ennek a terhére fizeti ki minden évben az önkormányzat a szociális tűzifaosztással járó önrészt, ezért ez számunkra valójában többletkiadással nem jár együtt. A vonatkozó helyi rendelet a hat kategóriában jogosultak mellett az aktív korúak ellátásában és a lakásfenntartási támogatásban részesülők számára teszi lehetővé a tűzifa osztását.

Egy hétig ad meleget

– Önmagában jó hír, hogy idén januárban nem azzal kell kezdenünk az évet, hogy milyen áremelésekre kell készülni, hiszen erről szerencsére szó sincs – tudtuk meg a sajtótájékoztatón Csöbör Katalintól, a választókerület országgyűlési képviselőjétől. – Kezdhetjük viszont olyan jó hírrel, hogy a tűzifaosztás a Belügyminisztérium támogatásával és az Északerdő Zrt. segítségével idén is megvalósult Arnóton, valamint Szirmabesenyőn és Sajókeresztúron. Azokon a családokon tudunk így segíteni, akik nem tudnak a közmunkaprogramban részt venni, vagy nyugdíjasok, tehát rászorulnak egy kis támogatásra a fűtési szezonban.

A rászoruló arnóti családoknál öten-tízen élnek egy fedél alatt, de nem ritka az sem, amikor tizenöten-tizennyolcan laknak együtt.

– Harmadik alkalommal veszek részt a faosztásban Arnóton – mondta Oláh Elemér. – Közmunkásként pakolom és szállítom a fát, ráadásul a szociális alapon tüzelőre jogosultak körét is gyarapítom. Ezúton is köszönjük az önkormányzatnak, hogy ismét ilyen lehetőséghez juthatunk. Öten élünk együtt a családban, így ez a szinte egy teljes erdei köbméternek számító tűzifa egy egész hétre biztosítja a fűtést a házban. Ez abban az esetben igaz, ha valakinek mechanikus vagy román kályhája van otthon, mert azok nem eszik a fát, szemben a folytonégőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában