Gyászossá vált állapotok

2020.01.25. 20:00

Gyászossá vált állapotok Miskolcon, az ITC környékén

Úgy tűnik, egyelőre nincs pénz az épület új közigazgatási központtá alakítására.

Szaniszló Bálint

Ilyen állapotban van az ITC bejáratához vezető lépcső

Fotó: Bujdos Tibor

Pár nappal ezelőtt még arról adtunk hírt, hogy az egykori pártházból Nemzetközi Kereskedelmi Központtá átalakított ITC-székház nagytermében ebben a hónapban még lesznek különböző rendezvények. De például a március elején esedékes, negyedszázadnál is nagyobb múltra visszatekintő nagy idegenforgalmi seregszemle, a „Menjünk világgá…!” Miskolci Utazási Kiállítás rendezőjének 26 év után kellett új helyszín után néznie.

A hiú remény hálójában

Ez a helyzet táplálta a reményt, hogy amit két évvel ezelőtt kormányzati szinten bejelentettek – tudniillik, hogy egy korszerű, az új típusú közigazgatásnak otthont biztosító komplexummá alakítják át az ITC-t – végre valósággá válik. Rá is férne a környékre a megújulás.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól érdeklődésünkre akkor érkezett írásbeli válasz szerint „az ITC állami tulajdonú és a megyei kormányhivatal vagyonkezelésében van. Január folyamán még több rendezvény is lesz az ITC-ben, például az esküvői, majd a bútorkiállítás. Jelenleg ennyit tudunk mondani az ITC-székházzal kapcsolatban”.

Mindezek fényében megdöbbenéssel vehettük tudomásul azt az azóta publikált információt: szó sincs arról, hogy megkezdődne a nagyon várt beruházás, azaz nem lesz a Miskolci Járási Hivatalnak új székháza az ITC-ből.

Pedig annak idején grandiózusok voltak a tervek, eredetileg a teljes, közutakkal körülvett parcella – közepén az ITC-vel ez lett volna a kormányzati negyed – megújulásáról szóltak, igencsak tetszetős látványtervekkel körítve. Aztán kiderült, hogy lényegében az épület megújulásáról van szó igazán, de a 2018-as bejelentés szerint arra 4 milliárd forintot szánt a kormányzat. Így is jól kiegészítették volna egymást a mellette lévő, a volt szakszervezeti székházból kialakított és korszerűsített kormányhivatali épületekkel. Mára azonban elveszett a remény a következő bonyolult mondattal: „A központi és a területi közigazgatásban – a bürokráciacsökkentés jegyében – megvalósuló szervezeti átalakítások és az épület újjáépítéséhez kapcsolódó kivitelezési költségek jelenleg nem teszik indokolttá a létesítmény új közigazgatási központtá alakítását”.

Így nagyon csúnya az ITC

A további gondot az jelenti, hogy az ITC jelen állapotában nem méltó középülete Miskolcnak. A felújítás elengedhetetlen az itt-ott romos, ma már egyáltalán nem tetszetős épületnek. Nem is beszélve a külső megjelenéséről. Az idő alaposan rajta hagyta a foga nyomát a lépcsősoron is. Az arra illetékeseknek mindenképpen foglalkozni kell az ITC karbantartásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában