Katasztrófa

2020.01.17. 20:00

Eszméletlen az összefogás

Az Ausztráliában élő Ágnes szerint a tűz jelenleg megállíthatatlannak látszik, de mindenki reménykedik.

Hegyi Erika

Hatalmas a tűz pusztítása

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Az Ausztráliában szeptember óta tomboló bozóttüzek eddig mintegy 28 ember életét követelték, és kétezer otthont pusztítottak el. Hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat. Az elmúlt napokban olyan miskolci származású embereket kérdeztünk meg a katasztrófáról, akik jelenleg a távoli országban élnek. Ezúttal Kertész Ágnes számolt be arról, mit tapasztal Perthben, ahol jelenleg él.

– Szerencsére minket közvetlenül nem érintenek a bozóttüzek, mivel Perth a kontinens másik oldalán található. Itt sokáig nem igazán beszéltek a katasztrófáról, mert Ausztráliában meglehetősen gyakoriak az erdő- és bozóttüzek. Ennek egyik oka, hogy iszonyatosan meleg van, másrészt a növényvilág is teljesen erre „rendezkedett be” (vannak olyan növények, a black boy például, ami felgyújtja saját magát), és minden száraz vagy olajos. Egy eukaliptuszfa például másodpercek alatt lángba borul. A legtöbb helyen a legmelegebb évszakokban teljes tűztilalom van érvényben, hiszen a legkisebb szikra is hatalmas problémákat okozhat. Tehát, mivel a bozóttűz teljesen „hétköznapi jelenség” errefelé, és többnyire a tűzoltók kordában tudják tartani, kezdetben nem igazán keltette fel az emberek érdeklődését. De aztán, hogy nem esett az eső, és hogy ebben az időszakban nagyon erős a szél, olyan gyorsan terjedt a tűz, amit már nem tudtak kezelni. Ekkor már bekerült a tűzvész a hírekbe is, de én például a magyarországi hírekben többet olvastam róla, mint a helyiekben. A fordulópont az volt, amikor nyilvánosságra hozták a számokat: hány ember vesztette életét, hány állat pusztult el a tűzben, mekkora terület ég. Ezt követően pedig megjelentek az elrettentő fotók, és akkor szembesültünk vele igazán, hogy mekkora a baj – vázolta a helyzetet Ágnes.

Reménykednek

Úgy folytatta: – Van egy-két ismerősöm Sydney-ben és Melbourne-ben, de nem ismerek olyan embereket, akiknek menekülniük kellett volna a pusztító tűz elől. Amikor kiderült, hogy nagy a baj, elkezdődtek a gyűjtések, social media kampányok például. Rengeteg önkéntes és profi tűzoltót küldtek át a keleti partra. Itt, Perthben jelenleg most minden cég, étterem, szolgáltató gyűjtéseket szervez, vagy felajánlja a bevételét a károsultak számára. Mindenki adományoz tárgyakat, pénzt, ki mit tud, eszméletlen az összefogás. Ez szerintem egy-két hónapig még biztosan így lesz. Olvastam egy otthoni cikket, miszerint „evakuálják Ausztráliát”. Erről szó sincs, és nagyon remélem, hogy hamarosan javul a helyzet. A tűz sajnos szinte megállíthatatlan ebben a környezetben, de azért remélem a legjobbakat! – tette hozzá bizakodóan Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában