Átalakulás

2020.01.21. 16:00

Elvesznek, hozzátesznek a Diósgyőri vár projekthez

Pluszforrások megspórolásáért itt-ott lefaragnak a Diósgyőri vár újjáépítésének terveiből.

Szaniszló Bálint

A Diósgyőri vár látványterve. Nem tudjuk, mi épül meg és mi nem belőle

Forrás: ÉM

Az előző miskolci városvezetés leköszönése előtt az volt az utolsó információnk, hogy véget ért a közbeszerzési eljárás, és hónapokon belül meg lehet kötni a kivitelezői szerződést a Diósgyőri vár újjáépítése második ütemére. Még korábbi információk szerint az erre a célra rendelkezésre álló összeg 16 milliárd forint.

Feltérképezett projektek

Az október 13-i önkormányzati választás nyomán kialakult új városvezetés már az elején közölte, hogy átnézik a város fejlesztési projektjeit. Amikor pár nappal ezelőtt a Diósgyőri vár újjáépítése iránt érdeklődtünk, az önkormányzat sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy a „folyamatban lévő városi projektek feltérképezése jelenleg is zajlik...” Azt kérdeztük, hogy folytatódik-e az eddig tervezettek szerint a Diósgyőri vár továbbépítése, vagy a jelenlegi városvezetésnek más elképzelései vannak ezzel kapcsolatban. Ha folytatódik, milyen stádiumban van az építkezés, és mikor lesz látható nyoma?

A sajtóosztály válasza szerint a Diósgyőri várral kapcsolatban „hosszú idő után sikerült olyan műszaki tartalmat elfogadtatni, amelynek köszönhetően nem kell pluszforrást bevonnia a beruházásba a városnak.” Mint fogalmaztak: „olyan elemeket vett ki a város a projektből, amelyek nem tettek hozzá a vár turisztikai attrakciójához. Ezeken túl lesznek új elemek, amelyekről a tervek véglegesítése előtt egyeztet a város a helyi lakosokkal, helyi vállalkozókkal.”

Semmi konkrétum

Próbáltunk részleteket is megkérdezni, azaz hogy mekkora volt az a pluszforrás, amit sikerült a változtatások révén megspórolni, illetve szerettük volna megtudni, melyek azok az elemek, amelyeket kivettek a projektből. És – természetszerűleg – arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen elemeket, attrakciókat akarnak beemelni a projektbe. Sajnos egyik kérdésünkre sem kaptunk lapzártánkig választ.

Annyi tehát bizonyosnak látszik, hogy folytatódik a Diósgyőri vár újjáépítése, amelyet három ütemben képzeltek el. Az első ütem már évekkel ezelőtt befejeződött. A Közbeszerzési Értesítőben annak idején közzétett elképzelések szerint a második ütem a belső vár, a harmadik a külső vár teljes rekonstrukcióját jelentené. A tervek szerint a belső várban a nyugati palotaszárnyat építenék vissza. Rekonstruálnák a lépcsőházi tornyot is (benne közlekedőkkel) visszaépítenék a rámpákat, a palota magas tetőit a gyilokjárókkal és védőtetőkkel. Megtörténne a tornyok teljes rekonstrukciója is. A harmadik ütemben – a külső vár fejlesztéseként – a középkori történeti kertépítészeti technikák felhasználásával, autentikus források alapján kiválasztott fűszer- és gyógynövényfélékből egy bemutatókertet létesítenének a Királynék kertjében. A dokumentum külön felsorolta a harmadik ütemben újraépítendő épületrészeket, így a négy bástyapárt, a külső várteraszokat, a külső várfal visszaépítését. A leírás szerint ez két szinten végigsétálható lenne. Rekonstruálnák a régi konyhaépületet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában