Mezőkövesd

2020.01.17. 13:30

Életvezetési tanácsok és támogatás

Az országban tízezer ember kapott személyre szabott támogatást.

A projektzáró rendezvényen

Január 15-én utolsó állomásához ért az az átfogó szociális program, ami működése évei alatt mintegy 10 ezer rászorulót látott el életvezetési tanácsokkal, támogatással. Az ország több mint 100 járására kiterjesztett EFOP projektből finanszírozott tanácsadói hálózat szakemberei azoknak a rászorulóknak az életvitelét segítették, akik a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) projektek segítségével rendszeresen kaptak élelmiszercsomagokat és más, létszükségleti cikkeket is.

Közös vállalás

A Mezőkövesden tartott projektzáró rendezvényen köszöntőt mondott Tállai András miniszterhelyettes. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője beszédében rámutatott: a szociális ellátás akkor jó, ha az az egész közösség ügye, vagyis az állam támogatása mellett egy közös társadalmi vállalás is egyben. A kormány számtalan eszközzel támogatja a szociálisan rászorultakat – emelte ki a miniszterhelyettes. Tavaly 200 milliárd forintot fordított a kormány szociális ellátásokra. 2020-ban ez az összeg jelentősen – majd 15 százalékkal – emelkedik, szociális ellátásra az idén majd 230 milliárd forint jut – ismertette az adatokat Tállai András. A most megvalósult program a bizonyítéka annak, hogy milyen eredményeket lehet elérni akkor, ha több szereplő összefogásával, áldozatos munkájával, az érintettek igényeinek felmérésével, célzottan oda érkezik a segítség, ahol arra a legnagyobb szükség van – szögezte le.

A projektet lebonyolító Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője, Benedek István Zsolt köszöntőjében kiemelte: „Ennek a programnak az volt a kiválósága, hogy nem pusztán anyagi javak ingyenes juttatásával segítette a rászorulókat, hanem életviteli tanácsadással is. Az élelmiszercsomagok kiosztásán túl a tanácsadói hálózat munkatársainak segítségével a nehéz anyagi és élethelyzetben, sokszor szinte a társadalomtól elszigetelten élő személyek, családok emberi törődést is kaptak” – fogalmazott a főigazgató. Mint mondta, „meggyőződésünk ugyanis, hogy az élelem mellé jó szó is kell. Szükség van szellemi segítségre, gondoskodásra is”.

Különböző megoldások

Az eseményen a program vezetői és a tanácsadói hálózatban eddig dolgozó szakemberek összefoglalták tapasztalataikat. Mint rámutattak, a különböző célcsoportok (szegény, gyermekes családok, szociálisan rászoruló, megváltozott munkaképességű személyek és rendkívül alacsony jövedelmű időskorúak) problémái is eltértek, így különböztek a részükre adott megoldások is. Megismerték a támogatott emberek életét és ott, azon a területen segítették őket, ahol arra személy szerint igényük volt. Így a tanácsadás kiterjedt a helyes táplálkozásra, a kapott eszközök és élelmiszerek felhasználására, de akár képzési, higiénés vagy munkaerőpiaci, gyermeknevelési kérdésekre is.

Mint azt Kapus Krisztián, a projekt szakmai vezetője is kiemelte, az RSZTOP projektek során átadott, különböző élelmiszer- és fogyasztásicikk-csomagok a mindennapok, az elemi szükségletek szintjén javították a kedvezményezettek életét. A számukra adott tanácsok inkább ismereteket, kompetenciákat fejlesztettek, erősítve bennük a nagyobb önállóság, a saját életük feletti kontroll érzetét, csökkentve ezzel a kiszolgáltatottságot, és hatékonyabbá téve a kapott csomagok felhasználását.

Informatikai rendszer

A most zárult projekt másik nagyon fontos eleme, hogy a tanácsadás mellett a Magyar Államkincstár mint konzorciumi partner együttműködésével kiépült egy országos, zárt informatikai adatkezelő rendszer, amelyben a részt vevő személyek adatait, a részükre adott juttatások és tanácsadás állapotát, illetve a támogatásukhoz szükséges információkat tárolnak. Ez a megoldás a jövőben is működik, és továbbra is támogatja a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű emberekkel végzett felzárkózási munkát. Ugyanígy nem maradnak magukra azok az emberek sem, akik eddig az RSZTOP projektek és az EFOP segítségével kaptak támogatást.

Mint arra Tállai András is rámutatott, a kormány a tavalyinál is többet költ szociális ellátásra, így más projektek és szervezetek az eddigi eredményekre alapozva folytatják azt a komplex felzárkózási programot, amelynek a most zárult projekt az egyik eleme volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában