Menetrendváltozás

2020.01.02. 14:00

Élesben tesztelhetjük a járatritkítást

Az új esztendő beköszöntével életbe lépett az MVK miskolci közgyűlés által jóváhagyott járatritkítása.

Pap Gyula

Ősszel már kipróbálhattuk, milyen is a tumultus néhány miskolci autóbuszjáraton

Fotó: Ádám János

Már az őszi szüneti menetrendi változások is nagy port kavartak Miskolcon, többször foglalkoztunk vele lapunkban is. A cég közleményben tudatta: az MVK munkájára nagyjából három éve nyomja rá bélyegét a létszámhiány, jelenleg ötven sofőr hiányzik a rendszerből, a többiek pedig erőn felül teljesítenek már hosszú ideje. Annak ellenére, hogy az országosan is hiányszakmának számító buszvezetők pótlására, létszámuk növelésére mindent megtettek, korábban nem jártak sikerrel.

Új év, új menetrend

Az új koncepció szerint 2020. január 1-től változik az 1-es és 2-es villamosok menetrendje, a 7-es autóbuszvonal járatai a Selyemrét érintésével közlekednek, a november 4-én meghirdettek szerint a 22-es és 90-es autóbuszvonalak – és a 67-es autóbuszvonal egyes járatai – továbbra sem közlekednek. Az ideiglenesen szüneteltetett ME járatok 2020. év szorgalmi időszakában ismét közlekedni fognak. A 21B vonal átnevezésre kerül 101B-re, mely Diósgyőr végállomásig meghosszabbított útvonalon fog közlekedni. A villamos menetrendek esetében a reggeli és délutáni csúcsidőben nem változik a menetrend, a módosítás munkanapokon a 08:00-12:00 időszakot és az éjszakai közlekedést érinti, ekkor kevesebb szerelvény fog közlekedni. A 7-es autóbuszvonal valamennyi járata év elejétől a Selyemrét érintésével közlekedik Felsőzsolca és a Búza tér irányába is.

Nincs már 22-es és 90-es

Az új menetrend szerint a 22-es és 90-es vonalon nem közlekednek autóbuszok, a 90-es autóbuszok helyett a Vasgyár városrészen található tanítási intézménybe utazóknak, munkanapokon továbbra is a reggeli időszakban három, délután egy 16-os autóbusz továbbközlekedik a Diósgyőri Kórházig. Az ME jelzésű vonal járatai szorgalmi időszakban ismét közlekednek, a 12-es vonalon – szorgalmi időszakban – egy többlet járat közlekedik, mely a Centrumtól 07:29-kor indul. A 67-es vonalon a 2019. november 4-én meghirdetett menetrend szerint közlekednek az autóbuszok. A 21B jelzésű autóbuszvonal helyett, 101B elnevezéssel új vonal indul a Szondi György utca és Diósgyőr végállomás között. Fontos változás, hogy január 2-tól a 101B-s autóbusz csak munkanapokon fog közlekedni.

Gyakorlatban kiderül

Megkérdeztünk gyakorló utasokat is mit várnak az új szűkebbre szabott menetrendtől, többségük a gyakorlati megvalósulástól tette függővé véleményét. Istvánt az egyetemi vonal változásai érintik erősebben, annyit tud róla, hogy a szorgalmi időszakban visszaállítják a korábbi járatsűrűsséget, amely megváltozása okozott pár kellemetlen percet. Telefonján csekkolja a járatokat így komoly várakozások nem szokták érni. Erzsébet nyugdíjasként a villamos közlekedést használja főleg Diósgyőr és a Búza téri piac relációjában – az Ady hídtól besétál a piacig. Annyit tud a változásokról, hogy érdemes lesz korábban elindulni, ha nem akar sokat várakozni. Majd a gyakorlatban kiderül mennyire működőképes a szisztéma – fogalmazza meg véleményét.


Változások részletesen

A 7-es busz megállóhelyei Felsőzsolca irányába így módosul: Búza tér – Búza tér/Zsolcai kapu – Bajcsy-Zs. út – Selyemrét – Üteg utca – Baross Gábor utca, innentől az útvonala változatlan. A Búza tér irányába a 7-es busz megállóhelyei a Szondi György utcáig változatlan, majd Üteg utca – Selyemrét – Bajcsy-Zs. út – Búza tér/Zsolcai kapu – Búza tér.

A 101B-a autóbusz útvonala és megállóhelyei a Diósgyőr végállomás irányába a Kandó Kálmán utca megállóhelyet követően a Könyves Kálmán utca – Diósgyőri Gimnázium – Táncsics tér – Diósgyőr vk. – Diósgyőr végállomás, a Szondi György utca irányába: Diósgyőr végállomás – Diósgyőr városközpont – Táncsics tér – LAEV – Kandó Kálmán utca, innentől pedig változatlan útvonalon közlekedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában