Célpont Közösségi Tér

2020.01.30. 17:00

Célokról a Célpontban

A tudás és a szakmai tapasztalat nem megy nyugdíjba – ezt érzik az idős önkéntesek a Célpont Közösségi Térben.

Detzky Anna

Rézműves Gabriella (balra) és Pusztáné Létay Anikó

Forrás: ÉM

Nyugdíj után többen szívesen vállalnak önkéntes munkát. A társadalmi munka örömeiről, szépségeiről, hasznáról beszélgetünk.

Ugyan a szerda délutáni angolóráról lemaradtunk, de Pusztáné Létay Anikó lelkesen osztja meg a tapasztalatait.

Beszélgetés angolul

– Fizetséget nem fogadtam el, mert jobb adni, mint kapni, így elkezdődött az önkéntes pályafutásom – kezdi az angol–orosz szakos tanár. – Évtizedeken keresztül először a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, majd a Diósgyőri Gimnáziumban tanítottam. Nagy öröm számomra, hogy a felhalmozott tudást még most is hasznosítani tudom. Jelenleg 5-6 fő van a csoportban. Mindenki más-más szintről indult, más korosztályba tartoznak, de a célunk közös: beszélgessünk hétköznapi témákról idegen nyelven. Minden órán megtanulunk egy közmondást. Adott témákkal készülök, amik igény szerint a helyszínen is alakulnak. Vannak, akik azért csatlakoznak, hogy hasznosan töltsék a szabad­idejüket.

Az aktív angoltanár nincs egyedül az önkéntesek között. Rézműves Gabriella a Meszegyi Aranykor Idősek Otthonának vezetője is aktívan részt vesz a közösségi tér életében. Szombatonként szülői klubot szervez.

Fontos, hogy fontosak legyünk

– Programokat szervezünk, közösségeket építünk – mondja Rézműves Gabriella. – Nekünk nyugdíjasoknak sokat jelent, hogyha úgy érezzük, értékesek vagyunk. Fontos, hogy dolgozunk, emberekkel találkozunk és segítünk. A szociális szférából nyugdíjba ment dolgozókat szervezzük klubbá. Másik kezdeményezésem, hogy nehezen kezelhető gyerekek szüleinek létrehozzak egy klubot, ahol meg tudják beszélni a problémáikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában