Népesség

2020.01.10. 08:30

A természetes fogyás és az elvándorlás egyaránt gond

Megyénk népessége drasztikusan csökkent, amelynek mértéke az országosnál is nagyobb arányú.

Detzky Anna

A születendő gyermekek száma nem kompenzálja a lakosság fogyását a megyében

Forrás: Shutterstock

Mintha egy több ezer fős település tűnt volna el megyénkből egy év alatt, ami drámai csökkenést jelent. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019. január 1-jén 642 ezer fő élt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy évvel ezelőtt pedig 648 ezer. 2019 első félében összesen 3230 gyermek született, és 4918 ember halt meg ugyanitt. Az élve születések száma 4 százalékkal kevesebb, a halálozásoké 0,8 százalékkal több volt, mint 2018 azonos időszakában.

Az így kialakult természetes fogyás 1902 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ami országosan az egyik legnagyobb arányú fogyásnak számít. Tavaly egyébként 7214 regisztrált élve születést jegyeztek megyénkben: 3639 lány- és 3575 fiúgyermek jött világra. Bár a házasságkötések száma egy év alatt 521-gyel emelkedett, 2019 őszéig 3555 házasságot anyakönyveztek, de a fiatal párok gyermekvállalása egyelőre nem tudta behozni a fellépett hiányt.

Rövidebb élet

2019. január 1-jén a férfiak átlagéletkora 39,3, a nőké 44,1 év volt a megyében, előbbieké 1,2, utóbbiaké 1,3 évvel magasabb, mint 2012-ben.

A népesség öregedése ellenére mindkét nem esetében alacsonyabb az átlagéletkor, mint országosan, a férfiaknál 1,2, a nőknél pedig 0,6 évvel. Ez arra utalhat, hogy a nehéz munkavégzés és a létbizonytalanság okozta stressz miatt többeknél alakulnak ki krónikus megbetegedések, amit a közegészségügy már nehezebben tud kezelni. Viszont a csökkenés tekintetében a születések és halálozások aránya csak az egyik tényező, a másik az elvándorlás, amiben többek között a járási adatok nyújthatnak támpontot.

Zemplén gyorsan fogy

A legfrissebb számadatok szerint 2018-ban is a Miskolci járás volt a legnépesebb, a megye lakosságának 36 százaléka élt itt 233 ezer fővel, amely ezer fővel csökkent az előző évhez képest. Ezt a Kazincbarcikai 61 ezer és az Ózdi járás 50 ezer fős lakossággal követte. Mindkettő népessége körülbelül 600 fővel csökkent egy év alatt.

A legnagyobb mértékben a zempléni járásokban apadt a népesség. A Sátoraljaújhelyi és Sárospataki járásban körülbelül 400 fővel élnek kevesebben, mint egy évvel ezelőtt. A Gönci járásban körülbelül 300 fővel, a Tokaji járásban pedig kevesebb mint 200 fővel csökkent a lakosságszám egy év alatt.

Legkisebb mértékben az Encsi, Edelényi, Cigándi és Szikszói járás fogyott. Ez utóbbiban mindössze 20 fővel lettek kevesebben. Összefoglalva tehát: a legkeletebbre fekvő területek a legveszélyeztetettebbek, de a nagyobb, központi települések és városok vonzerőt jelentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában