Balesetvédelem

2019.12.28. 16:00

Óvatosan a petárdával!

A tűzijáték vásárlása és használata is szigorúan szabályozott.

Pap Gyula

Venczel Tamás mutatja belvárosi üzletükben a pirotechnikai termékeket

Fotó: Ádám János

A tűzijáték és pirotechnikai eszközök használatára, tárolására és árusítására is szigorú szabályok vonatkoznak, amelyekkel jobb tisztában lennünk, ha nem szeretnénk büntetéssel vagy balesettel indítani az új évet. Több osztályba sorolják a pirotechnikai eszközöket, vannak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek, amelyeket behatárolt területeken való használatra gyártottak, beleértve az épületek belsejét is, van ugyanezek kültéri változata is – tudtuk meg Venczel Tamástól, aki közel harminc éve foglalkozik tűzijátékok forgalmazásával.

Speciális szabályok

Náluk mintegy 120-féle termékből válogathatnak az érdeklődők a római gyertyától kezdve a különféle rakétákig; új típus a bombarakéta, amely meghajtásában jelent nóvumot. Az árskála 200-tól 35 ezer forintig húzódik, ez utóbbiért egy 140 lövéses, asztalnyi méretű összeállítást lehet vásárolni. És mindez kutyabarát, vagyis kisebb hanghatással dolgozó termék – teszi hozzá a szakember.

A különböző osztályokba sorolt pirotechnikai eszközökre speciális szabályok vonatkoznak. Az első csoportba tartozóknál nem kell engedély a 14. életévet betöltött személyeknek az eszközök megvásárlásához és birtoklásához, amelyeket egy időben maximum egy kilogramm nettó tömegig tárolhatunk. A második osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket 16 éven felüliek engedély nélkül vásárolhatnak, itt is kivételt képez a petárda. A harmadik osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket csakis nagykorú személyek vásárolhatják december 28-a és 31-e között. Használatuk december 31-én 18 órától engedélyezett 2020 január 1-jén 6 óráig.

Visszavásárolják

Hibás vagy fel nem használt tűzijáték visszavásárlása, visszavétele is szabályozott. Az 1. és a 2. osztályba tartozó termékek egész évben használhatók, tárolhatók és vásárolhatók. A fel nem használt 1-es és 2-es osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket az év során akár egy kisebb ünnep során is felhasználhatjuk. A fel nem használt vagy hibás tűzijátékot legkésőbb január 5-én 24 óráig van lehetőség visszavinni a forgalmazóhoz. A vissza nem vitt eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk akár 150 ezer forintos büntetést is vonhat maguk után.

Védjük kedvenceinket!

Az ünnepi tűzijáték hang- és fényhatással jár. Az állatokra a tűzijáték sokkhatásként hat, amitől elszökhetnek, de az ijedt kutya, macska félelemből támadhat, haraphat is. A kiemelten érzékeny, félős állatok esetében már előzetesen érdemes állatorvoshoz fordulni, aki – konzultációt követően – felírhat nyugtató hatású állatorvosi készítményt házi kedvencünk számára. A csippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány 2015-ben létrehozott és azóta országossá bővült mikrocsip-leolvasó hálózata. A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével könnyedén leolvasható az állat mikrocsipjének száma. Ez alapján a programban részt vevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutyus adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot annak gazdijával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában