Havazás

2019.12.02. 09:43

Megjött a hó, lelassult a közlekedés

A délutáni órákig akár öt-hat centi friss hó is hullhat.

Tajthy Ákos

Havazás

Fotó: Bujdos Tibor

A hajnali óráktól kezdve mintegy két centi hó esett le hétfő reggelig Miskolcon és környékén – tudtunk meg Kovács Attilától, az Országos Meteorológiai Szolgálat miskolci meteorológusától.

- Ahogyan azt megjósoltuk, a meteorológiai tél második napjára megérkezett a havazás is térségünkbe. Jelenleg olyan két-három centi hó esett Miskolcon és a megyében sem nagyon van több, kivételt ez alól talán csak a Bükk magasabb pontjai képeznek. Mivel a csapadék nyugatról érkezik, értelemszerűen keleten kisebb a hótakaró, hiszen ott még kevesebb ideje esik – mondta a meteorológus.

Az előrejelzések szerint délutánig várható havazás a megyében, a lehulló hóréteg vastagsága pedig akár az öt-hat centit is elérheti.

 

Bár túl sok hó reggelig nem hullott, a közlekedés jelentősen lelassult, kollégák beszámolói alapján a havas, hókásás utakon néhol csak lépésben haladtak az autók, és a tömegközlekedésben is voltak késések.

Lelassult

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt-nél érdeklődésünkre azt mondták, többé-kevésbé tudták tartani a menetrendet, csupán „külső események” miatt fordult elő késés. Ilyen volt például a reggeli baleset a Meggyesalján, ami miatt a 21, 21B-s terelve közlekedett és késések is előfordultak. A Csabai kapuban közelekedő járatok pedig egy ráfutásos baleset miatt késtek a reggeli, délelőtti órákban.

A polgármesteri hivatal közlése szerint, hajnalban a havazás kezdetekor, három szórógépet állított szolgálatba a miskolci hóügyelet elsőre a település magasabban fekvő részein, az autóbuszvonalakon, a nagy forgalmú főközlekedési útvonalakon.

- Reggelre a város egyes részein az szórványos hóesés egységes, sűrű, intenzív havazásba váltott. Így hat órától már hat szórógép végezte és végzi az autóbuszvonalak és nagy forgalmú utak síkosságmentesítését. A folyamatos csapadék miatt az egyszer már takarított helyekre is vissza kell térnie a Városgazda járműveinek (például az avasi lakótelepen). Ez az oka, hogy városszerte a mellékutcák kezelése még nem kezdődhetett meg. Írták. Ugyancsak reggeltől zajlik a járdák, villamos- és autóbusz-megállók síkosságmentesítése, ebben 250 főnyi dolgozó vesz részt.

Várják a bejelentéseket

Az útellenőri szolgálat jelentése szerint jelenleg kisebb fennakadások vannak Komlóstetőn, a Diósgyőri városrészen és az Avas városrészen, kollégáink dolgoznak a problémán – írták.

A miskolci Hóügyelet diszpécser-szolgálata folyamatosan várja a bejelentéseket a városban adódó problémás helyzetekről. A délelőtti órákban még nem érkezett visszajelzés igazán jelentős fennakadásról.

A Hóügyelet a lakossági bejelentéseket a +36 (70) 685 2000 telefonszámon, vagy a [email protected] email címen fogadja.

Marad a hideg

A meteorológusok szerint a következő napokban már jelentős csapadék nem várható, szárazabbra vált az idő, viszont hideg lesz.

- Holnap-holnapután reggel már akár -10 fok is lehet, napközben pedig nulla fok környékén alakul majd a hőmérséklet – hangsúlyozta Kovács Attila, aki érdeklődésünkre elmondta azt is, a hét második felében a magasban jelentős enyhülés kezdődik, ami miatt borult, párás, ködös időre van kilátás a folytatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában