Tokaj-Hegyalja

2019.12.01. 14:00

Kifejező ízvilágú borok

Az összegzés ideje: a tavalyihoz képest kevesebb szőlő termett Tokaj-Hegyalján.

Bánhegyi Gábor

Volt aszú is Hegyalján – a tavalyinál több termett (illusztráció)

Forrás: ÉM

2018 örökre beírja magát Tokaj-Hegyalja történelmébe. Nem azért, mert kiemelkedő évjárat lett volna, hanem azért, mert a korai meleg előrehozta a szőlő érését és a szüretet is. A sokáig tartó meleg viszont nem kedvezett az aszúnak, abból nagyon kevés termett.

Kiegyensúlyozottabb év

Az idei év az időjárás szempontjából kiegyensúlyozottabbnak bizonyult. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsánál érdeklődtünk, milyennek értékelik a 2019-es évjáratot.

– A tavalyi korai virágzásnak köszönhetően minden kicsit előrébb jött – mondja dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – Ha aszúból kevesebb is lett a vártnál, a 2018-as jó évjárat volt, főleg a szárazabb borok sikerültek nagyon jól. Ez az év növény­érési szempontból jóval klasszikusabb időszak volt. A szőlő egész érési időszakában megkapta a kellő mennyiségű csapadékot. A szüretet követően már elkészültek az első borok is. A száraz borok nagyon egyensúlyosak, megfelelő a savtartalmuk, jó, kifejező ízvilágú borok születtek. Szeptember elején beindult az aszúsodás, jöttek a párás hajnalok, a meleg nappalok, amik kifejezetten kedveznek a botritisznek. Relatíve jó mustfokú, magas cukortartalmú szemeken indult meg az aszúképződés, amelynek köszönhetően kiegyensúlyozott, gazdag ízvilágú aszúszemeket szüretelhettek a gazdák a borvidéken. A szüretet követően eldönthették, megtartják az aszút és feldolgozzák vagy értékesítik.

Pontos mennyiségi adatok az idei szüretről még nincsenek.

– Október végéig száraz időszak volt a borvidéken, ütemesen lehetett szüretelni, nem kellett senkinek sem kapkodni – mondja dr. Molnár Péter. – Aszúból a tavalyinál jóval több termett, de jelenleg sem az aszú-, sem pedig a szőlőtermés pontos mennyiségét nem tudjuk megmondani, miután ma jár le a határideje a lejelentési kötelezettségnek, és sokan az utolsó pillanatokra tartogatják az adminisztrációt, így nagyjából egy-két héten belül lesz meg a pontos összesítés.

Korábban lapunknak Goreczky Gergely, az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója elmondta, a tavalyihoz képest az idei termés mintegy 30-40 százalékkal kevesebb volt, ami azt jelenti, hogy még egy átlagos évhez viszonyítva is kevesebb szőlő termett. Idén 45 ezer mázsa gyümölcsöt, valamint 200 mázsa aszút vásárolt fel a cég.

Közösségi borok

Tavaly Hercegkúton, idén pedig már Bodrogkisfaludon is beindult a közösségi borászat, jövőre pedig Tállyán is már teljes lesz az üzem.

A közösségi borászat lényege, hogy azok a szőlőtermelők, akik nem kívánnak milliós összegeket költeni eszközfejlesztésre, Bodrogkisfaludon és Hercegkúton leadhatják a szőlőiket, elmondhatják, milyen bort szeretnének készíttetni, és az ott dolgozó szakemberek megfelelő díjazás ellenében legyártják a bort.

– A tavalyi jó kezdet után, amikor Hercegkúton már le lehetett adni a szőlőt, idén folytatódott a lendület – mondja Pásztor Péter, a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Hercegkúton 5000, Bodrogkisfaludon 10 000 hektoliter a kapacitásunk. Hercegkúton a kapacitás kihasználtsága 100, Bodrogkisfaludon 80 százaléknál tartunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában