Verseny Sikerek

2019.12.09. 19:00

Felkerültek a tudás térképére

Már a fővárosban is tudják, hogy Göncruszkán tehetséges diákok tanulnak.

Hegyi Erika

Tálentum iskola győztes csapatai

Fotó: Bujdos Tibor

A nyolcadikosok és a hatodikosok is elsők lettek a Bolyai Csapatverseny megyei döntőjében. A nyolcadikosok matematikából, a hatodikosok pedig anyanyelvből remekeltek. A göncruszkai Talentum Református Általános Iskolába látogattunk el a napokban, hogy megismerkedjünk a tehetséges diákokkal és természetesen felkészítő tanáraikkal, hiszen a siker a közös munka gyümölcse.

Szakterületek

A hatodikosok, Szegedi Viktória, Ruszkai Vivien, Bártfai Petra és Tóth Mátyás 61 csapatot utasítottak maguk mögé, és ezzel a tavalyi eredményükhöz képest 25 helyet javítottak. Elmesélték, a csapatversenyben nagyon fontos az, hogy miként tudnak együtt, valóban csapatként dolgozni.

Mindenkinek van egy-egy szakterülete, amiben ő a legjobb. Matyi a szólások és közmondások, valamint a régies szavak szakértője, Petra a nyelvtani szabályokat és a helyesírást ismeri kiválóan, Vivien az irodalmi feladatokban van otthon, mint a vers­elemzés vagy a rímek megtalálása, Viki pedig a rejtvényes feladatok terén remekel. Az utolsó feladat megoldásához azonban mindannyian kellettek, ebben nyelvhelyességi hibákat javítottak ki. De ezzel még nem ért véget a munka, mert Vivien feladata volt, hogy még egyszer átnézze és ellenőrizze a megoldásokat.

– A verseny végén éreztük, hogy jól sikerült, tanárnőnél pedig már ott volt a javítókulcs, és amikor azt megnéztük, láttuk, hogy az első hat feladatunk hibátlan lett, a többiben is csak egy-egy hiányosságot találtunk. Egyébként mi voltunk az egyetlen csapat, akik kistelepülésről érkeztünk – teszi hozzá Viktória.

Felkészítő tanáruk, Petrik Gyöngyike hangsúlyozza: – A kiváló gyerekeket az Úrnak köszönhetjük, a dicsőség az övé, mi csak tesszük a dolgunkat. Próbáljuk megkeresni minden diákban, hogy miben tehetséges, ki mennyit kapott a talentumokból, mi pedig fejlesztjük ezt.

Külön és együtt

Az iskola nyolcadikos csapata már tavaly is kiválóan szerepelt a megyei döntőben, harmadik helyezést szerzett. Az idén pedig már ők lettek a legjobbak. Bártfai Dániel, Marci Kristóf, Boukortt Meryem és Sohajda Sarolta ötödikes koruktól versenyeznek.

Kristóf elárulja, a versenyfeladatok cseppet sem hasonlítanak a matematikaórán megoldott példákhoz. Hetente egyszer van tehetséggondozó órájuk, de ők négyen matekórán is kapnak versenyfeladatokat.

Felkészítő tanáruk, Marci Hajnalka (aki egyébként Kristóf édesanyja) hozzáteszi, Nagyidai Sándor tanár úrtól vette át a stafétát, ő indította el a matematikai tehetséggondozást, és együtt kezdték el a gyerekek felkészítését a versenyekre.

– Ezekben a feladatokban az a nehéz, hogy nem tudni, hány helyes megoldásuk van. Ha találunk egy jó megoldást, nem biztos, hogy az az egyetlen. Tehát minden lehetőséget végig kell venni. A csapat tagjai egyedül is jól dolgoznak, de a közös feladatmegoldás is kiválóan megy, ha kell, segítik egymást. A 14 feladatot szétosztották egymás között, de volt, amit együtt oldottak meg. Az utolsó feladat például részletes kidolgozást igényelt, rajzolni és számolni is kellett. Itt szükség volt a közös erőre – fogalmazott a pedagógus.

Sarolta hozzáteszi: tavaly óta van állandó csapatuk, ez is a siker titka, hiszen négyen nagyon jól tudnak együtt dolgozni.

Ők már túl vannak az országos versenyen is, ahol a 19. helyet szerezték meg a 36 induló csapat közül.

– Nagyon szép eredmény ez is, hiszen több budapesti csapatot legyőztünk. Sokan kérdezték, hogy hol van Göncruszka – jegyezte meg Sarolta, tanáruk pedig hozzáfűzte: most már Göncruszka is felkerült a térképre.

Az iskola szinte minden évfolyama indul a Bolyai csapatversenyeken, és minden évben kiváló eredményeket érnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában