Anno 1999-ben írtuk

2019.11.19. 07:30

Terv: a MÁV százhatvannyolc járatát szeretné törölni az idén

A szaktárca illetékese szerint nem hagyták jóvá ezt az elképzelést.

Illusztráció

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Bujdos Tibor

A MÁV Rt. a járatok kihasználatlanságával indokolja az elképzelést, amelyről az Észak-Magyarország 1999. november 19-én számol be.

A címoldalon olvasható cikkből megtudjuk: a megszüntetendő járatok átlagos kihasználtsága a 30 százalékot sem érte el. A várható megtakarítás százmilliós nagyságrendű.

Viszont a mérleg másik serpenyőjében ott az utazó utasok érdeke: több ezer emberről van szó, értelemszerűen az ország összes régiójából. A MÁV illetékese is szót kap, szerinte nincs probléma, senkit nem ér hátrány – a kimaradó járatok pótlásáról már megkezdődött az egyeztetés a Volánnal.

Most akkor mi lesz?

A hírt az az információ egészíti ki, hogy az érintett önkormányzatokat nem értesítette szóban forgó terveiről a MÁV. Ez a gyakorlat nem sért jogot – állítja a MÁV-illetékes: folyamatosan egyeztetnek a helyhatóságokkal a menetrendekről, így nem szükséges a külön felvilágosítás.

A meglehetősen magabiztosnak tűnő vasúti nyilatkozatot némiképpen azért árnyalja a Magyar Távirati Iroda itt közölt értesülése: a szaktárca nem hagyta jóvá a társaság terveit, mivel a MÁV nem részletezte kellőképpen a járattörlés okait.

Miközben az országos helyzetről tudósít a lap, az Észak olyan értesülés birtokába is jut, hogy az elmaradt bevételek miatt csak Borsod-Abaúj-Zemplénben húsznál több vonatjárat szűnik meg. Viszont még szakberkekben sincs elegendő információ a tervezett változásokról – mondja el egy újabb, ezúttal helyi MÁV-illetékes. Szerinte az azonban biztos, hogy a munkába vivő járatokat nem veszélyezteti semmilyen elgondolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában