Bükkszentkereszt

2019.11.21. 12:30

Különleges geológiájú hely impozáns épülete

Átadták a Bükk-vidék Geopark központot és Geopark Panziót.

Átadták az impozáns épületet

Fotó: Kozma Attila

A Bükk-vidék Geopark 2017 nyarán jött létre. Már a felsőtárkányi alapító ülésen is csaknem félszáz település képviselője vett részt, s néhány hónapon belül több mint száz település csatlakozott a kezdeményezéshez. A Bükk-vidék Geopark sajátossága, hogy a balatoni és nógrádi geoparkokkal ellentétben elsősorban a karsztos jelenségek a meghatározók a területén. A geohelyszínek jelentős része a karsztosodás miatt keletkezett, azonban a térség határain megjelennek a vulkáni működésből fakadó különleges geológiai, valamint az ember által kialakított egyedülálló geológiai értékek is, mint például a tufába vájt barlanglakások vagy a kaptárkövek.

A Geopark Panzió geoturisztikai centrumként és panzióként egyaránt működik. A szálláson két és négyágyas szobákban összesen 28 férőhely található. Az épületegyüttesben szauna, illetve konditerem segíti a kikapcsolódásra vágyókat, emellett kerékpárkölcsönzési lehetőség, valamint a téli időszakban szánkók is várják a vendégeket. Az egész épület a geopark bemutatását célozza, amely a szobák nevében és dekorációjában is jelentkezik.

A kézműves, védett területről származó helyi termékek önálló márkává fejlesztésében is részt vesz az igazgatóságot segítve a Bükk-vidék Geopark – így került sor a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy címek átadására.

A geoparkot és a panziót Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, valamint Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója közösen adta át szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában