Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.10. 10:00

Készülnek: jöhet a hó, jöhet a tél

Vasárnaptól téli üzemmódban működik a Magyar Közút.

Tajthy Ákos

Felkészítették a hómarót is...

Fotó: Bujdos Tibor

A gépszemlék megtörténtek, a kocsik már készen állnak a téli üzemmódra és a szükséges szóróanyagokkal is tele vannak a raktárak, így semmi akadálya nincs annak, hogy november 10-én, vagyis vasárnap reggel héttől téli üzemmódra váltson a közút – hangzott el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának pénteki sajtótájékoztatóján.

– Gyakorló apaként abban bízom, hogy idén is sok hó lesz, lehet majd szánkózni, a közút megyei igazgatójaként viszont azt remélem, hogy enyhe telünk lesz és minél kevesebbszer kell majd intézkedni a közúthálózaton – kezdte Peiker Tamás megyei igazgató.

A hét Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mérnökség összesen kétezerhatszáz kilométernyi országos közutat üzemeltet, melyhez a téli időszakban ötvenhat nehézgépjármű, mérnökségenként két rakodógép és hét hómaró áll rendelkezésre. Mindezt több mint négyszáz állandó munkavállalóval teszi, illetve a téli munkákat átlagosan százhetven közmunkás is segíti majd.

Tele a raktár

– A mögöttünk hagyott tél viszonylag enyhének számít: munkagépeink ezerötszáz órát dolgoztak, tizenhatezer tonna só és 825 ezer liter kalcium-klorid oldat fogyott. Ennek ellenére természetesen idén is tele vannak a raktárak: jelenleg tíz és félezer tonna sóval és 441 ezer liter oldattal rendelkezünk ás szükség esetén a pótlásra is lesz lehetőség – sorolta a megyei igazgató, hozzátéve: a 29 kilométernyi hóvédő erdősáv mellett idén is 39 kilométeren védekeznek majd hófogórácsokkal a hófúvás ellen.

 

A közút járművei idén is a jogszabályoknak megfelelve, az utak hálózati szerepe szerint avatkoznak majd be. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legelőször az autópályaszakaszokat, majd a gyorsforgalmi utakat, főutakat, mellékutakat és utolsóként a bekötőutakat takarítják, Peiker Tamás viszont emlékeztetett arra is: mivel a megyében hét mérnökség van, melyekhez elhelyezkedésüktől függően másmilyen útszakaszok tartoznak, az intézkedés párhuzamosan történik majd nagyjából mindenhol.

Érdemes tájékozódni

– Mivel egy-egy gépjármű 40-50 kilométernyi útszakaszon dolgozik, nagyobb havazás és hófúvások esetén természetesen előfordulhatnak téliesebb útviszonyok, még annak ellenére is, hogy nekünk is jó lenne, ha egész télen „feketék és szárazak” lennének az utak úgy, ahogyan a lakosság ma már elvárja – tette hozzá.

Peiker Tamás azt mondta, a közút a közlekedőktől azt kéri, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra és készítsék fel az autójukat a téli időjárásra.

– Emellett a közlekedőknek ősszel és télen is érdemes még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális útviszonyokról és az időjárási helyzetről, hogy fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre – hangsúlyozta.


Útinform elérhetőségei

Országos információk: +36-1-336-2400

Helyi információk: +36-46-819-381, +36-46-819-382

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában