Miskolc

2019.11.17. 08:00

Hatékony a védőoltás a tüdőgyulladás ellen

A tüdőgyulladás világnapja alkalmából körbejártuk a tüdőgyulladás elleni védőoltás fontosságát.

Az oltás igényelhető, csakúgy mint az influenza elleni

Forrás: Illusztráció/ÉM

Az influenza elleni védőoltás beadatása a háziorvossal már mondhatni, hozzátartozik a novemberi teendőink közé. Egy másik, szintén ebben az időszakban aktuális védőoltás beadatásáról, amely potenciálisan életveszélyes betegségektől menthet meg bennünket, azonban közel sem tudnak, illetve gondoskodnak ennyien: ez pedig a tüdőgyulladás elleni védőoltás.

A védőoltás a cseppfertőzéssel terjedő ­pneumococcus baktérium (Streptococcus pneumoniae) okozta tüdőgyulladás megelőzésére szolgál. Az influenzajárványok halálozásának leggyakoribb okai pedig a pneumococcus-felülfertőződés és annak szövődményei. A baktériumnak több mint nyolcvan típusa ismert, és az egész világon elterjedt kórokozó.

November 12-e a tüdőgyulladás világnapja, ilyenkor a legtöbb szervezet próbálja felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeket ez a felső és alsó légúti fertőző betegség okoz gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. A Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet (WHO) három évvel ezelőtti becslései szerint a betegség évente mintegy 1,6 millió halálesetet okoz, ezzel világszerte a vezető halálokok egyike közé tartozik.

A betegségnél a tüdőben folyadék halmozódik fel, és olyan tünetek alakulhatnak ki, mint például a fulladás, a köhögés, a láz és a hidegrázás. Lefolyása még antibiotikumos kezelés esetén is hosszú lehet, és a tünetek teljes rendeződése heteket, hónapokat vehet igénybe. Következésképp a megbetegedett emberek tartósan, az őket ápoló barátok és családtagok pedig időszakosan kiesnek a munkából. Magyarországon évente több mint húszezer hatvanöt év feletti beteg kerül kórházba tüdőgyulladás miatt. Ezekre jelent megoldást a védőoltás.

Megelőzhető

„Általánosságban elmondhatjuk, hogy kétéves kor alatt és hatvanöt éves kor felett mindenkinek ajánlott a védőoltás. A krónikus betegeknek – ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, a tüdő (COPD, asztma), vese-, máj- és cukorbetegségben szenvedőknek –, valamint a dohányosoknak határozottan tanácsos beadatni a védőoltást. Hatvanöt éves kor alatt az egészségügyi intézmények dolgozói, az óvodapedagógusok, a tanárok, az ügyfélszolgálatok dolgozói – egyszóval mindenki, aki a foglalkozásának köszönhetően naponta sok emberrel kerül interakcióba – is jó döntést hoznak, ha a védőoltás mellett teszik le a voksukat. Kétfajta vakcinát használunk, mindkettő tökéletesen megfelelő védelmet ad, a különbség csak annyi, hogy az egyik oltóanyagot háromévente újra be kell adatni, míg a másikat elég életünk folyamán mindössze egyetlen egyszer – tájékoztatott dr. Ujj Róbert háziorvos.

Szkeptikusoknak

A Michigani Egyetem kutatócsoportja 2013-ban publikálta az egyik tudományos folyóiratban eredményeit, amelyek azt bizonyítják, hogy az influenzafertőzés körülbelül százszorosára növeli a pneumococcusra való fogékonyság valószínűségét. A kutatások vezetője, Pejman Rohani ebből azt a következtetést vonta le, hogy a bakteriális tüdőgyulladás elleni leghatékonyabb védekezés az, ha az emberek egyidejűleg beadatják maguknak a tüdőgyulladás és az influenza elleni védőoltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában