nemzeti gyásznap

2019.11.04. 13:00

Emlékezők és visszaemlékezések a könyvtári polcokon

Gazdag irodalommal rendelkezik megyénk az 1956-os forradalom helyi eseményeiről és azok résztvevőiről.

Szaniszló Bálint

1956. október 23-án

Forrás: Megyei Levéltár

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár – mint a megye legnagyobb közkönyvtára – jelentős irodalommal – könyvekkel, dokumentumgyűjteményekkel, korabeli sajtószemlével – rendelkezik az 1956-os magyarországi forradalom történéseiről. Némileg helyzeti előnyben is van az intézmény, hiszen azokon az októberi napokon nagyon sok történés megyénkhez, megyénkbeli településekhez, itt élő és dolgozó emberekhez kötődik. A művek mindenki által közvetlenül hozzáférhetők, ha nem is a közkönyvtári polcokon, de raktárból kikérve, a helytörténeti tárban helyben olvasásra tanulmányozásra felhasználható módon.

Dokumentumok

A dokumentumgyűjtemények közül fontos a Rásó József által összeállított az 1956 dokumentumai a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Levéltárban című gyűjtemény, illetve az Izsák Lajos, Szabó József és Szabó Róbert által összeállított 1956 vidéki sajtója szemelvénykötet. Kifejezetten helytörténeti jelentőségű Pataki József munkája, amelyben a mezőkövesdi ’56-os emlékmű dokumentumait gyűjtötte egybe. Utánam néma csönd címmel Ungváry Rudolf írta meg a Miskolci Egyetem 1956-os diákparlamentjének történetét.

Sokat lendített az emlékezésen a rendszerváltozás, amely nyitottabbá tette az emlékezőket.

A forradalom hatvanadik évfordulójára készült el a 60 éve őrzött forradalmi emlékek a Miskolci Egyetemen: visszaemlékezések az 1956-os forradalomra és következményeire című, Kőmíves Tibor által szerkesztett kötet. A dokumentarista feldolgozáson túl műfaji sokszínűség jellemzi ez emlékező irodalmat. Ilyen az Egyenes gerinccel: forradalmárok a Dudujka-völgyben című gyűjtemény, amely értékes, irodalmi nívójú mementókat gyűjtött egybe. Hatvani Zoltán az edelényi járásból szedte össze és rendezte kötetbe a forradalomról és a megtorlásról megmaradt emlékeket, amely kötet aztán az ötvenedik évfordulóra látott napvilágot.

Emődi Gyula két részes drámaverspárt alkotott Láng és hamu, 1956 címmel, illetve verscsokort írt Morális forradalom, 2006 címmel.

Az örökség hordozói

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár – Venyigéné Makrányi Margit összeállításában – saját kiadású szöveggyűjteményt is megjelentetett a középiskolások számára „Hűséggel szeretnők ezt az örökséget hordozni” – az 1956-os forradalom eseményei Borsod-Abaúj-Zemplén megyében címmel. A könyv az 1956. októberi és az azt követő eseményeket mutatja be. A kiadvány anyagát túlnyomó részben a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár birtokában lévő, a megyében megjelent újságok és apró nyomtatványok alapján állították össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában