Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.19. 20:00

Becsapták a növényeket

A következő napokban is változékony lesz az időjárás.

Fotó: Kozma István

Az elmúlt napok csapadékos, enyhe időjárása igen jót tett az őszi vetések fejlődésének, melyek így már kedvező előjelekkel várják a telet.

A talaj mélyebb rétegeinek nedvességgel való feltöltődése is megkezdődött, bár ott még bőven van hiány. A folytatásban marad fölöttünk a délnyugati áramlás, azaz az enyhe idő, de már az eddigieknél kevesebb csapadék valószínű hazánk nagyobb részén – számol be az agrometeorológia.

Meglepő virágzás

– Éppen ma reggel hívta fel a figyelmemet a nejem örömmel, hogy milyen szépen virítanak a cserepes virágai, amelyek ilyentájt még nem szoktak pompázni – meséli Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara megyei elnöke.

A szabadtéri kultúráknál is érvényesül a szokatlanul enyhe idő befolyása, ám ez nem hatna kedvezően a terméseredményre – fejti ki a szakember. A repce jó kondícióban van, köszönhetően a kedvező időnek, de nagyon nem lenne jó, ha idő előtt szárba szökne.

 

Ezért úgynevezett regulátor kezelést alkalmaznak, mely visszafogja a növekedést – tudjuk meg. A fokozatosan csökkenő hőmérséklettel fokozatosan visszatér a szokásos fejlődési ütem a szántóföldi növényeknél is.

Október legvége, november eleje óta délnyugatias áramlás a jellemző térségünkben, mellyel enyhe, nedves léghullámok érkeztek és várhatóan még érkeznek is térségünkbe.

Az elmúlt bő két hét során így az ország nagy részén 50–90 milliméter csapadék hullott (a Sajón például jelentős árhullám vonult le), ennél kevesebbet csak a Tiszántúlon esett. A hosszú októberi szárazság után a talaj nedvességgel való feltöltődése megkezdődött, a felső 20 centiméteres réteg gyakorlatilag országszerte telítetté vált, sőt nagy területen ez a fölső 50 centiméterre is igaz.

A kukorica betakarításából már nagyon kevés van hátra, de akik ezt nem tudták a száraz időben elvégezni, azok most sok gonddal küzdenek a sok csapadék miatt. Az őszi kalászosok megerősödéséhez, a korábban egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez a csapadékos és enyhe időjárás ideális körülményeket teremtett. Kifejezetten kedvező kilátásokkal várhatják a telet ezek a növények.

Változékony idő

Fokozatosan mérséklődik a meleg a héten, a következő napokban is változékony lesz az időjárás, többször várható eső. Emellett fokozatosan mérséklődik a meleg, a hétvégén már inkább csak 10 fok körül alakulnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Kedden északkeleten és a főváros térségében napközben helyenként tartósabban is megmaradhat a köd. A tartósan borult tájakon szitálás előfordulhat. Élénk, néhol erős lesz a szél. A minimum hőmérséklet 1–7, a maximum hőmérséklet 10–17 fok között valószínű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában