Bodrogkisfalud

2019.10.22. 20:00

Vadkacsának nézte, le akarta vágni

Majdnem vacsora lett abból a fiatal hattyúból, ami vasárnap egy villanyoszlopnak repült.

Bájer Máté

Kiss János helyi borász értesítette a Mályi Madármentő Állomást, melynek tagjai a helyszínre érve befogták, majd elvitték az állatot. A vizsgálatok során kiderült, nem történt nagyobb kár a madárban, csupán sokkos állapotba került az átélt trauma miatt. Azonban sokkal rosszabbul is járhatott volna, hiszen a baleset egyik szemtanúja vadkacsának ítélte a fiatal hattyút.

– Éppen a borászat felújítása zajlik nálunk – meséli Kiss János, akinek a portája előtt zuhant le a madár. – A munkások egy nagy csattanásra figyeltek fel – a tapasztalatlan, fiatal hattyú valószínűleg egy villanyoszlopnak szállt. Az egyik szomszéd is látta az esetet. Ő győzködte a kollégáimat, hogy vadkacsával van dolguk. Felajánlotta, hogy vágják le közösen, és felezzék meg a zsákmányt.

Szerencsére a borászat dolgozói nem álltak kötélnek, védelmükbe vették, és beterelték az udvarra az állatot.

– Amikor kiértem, akkor láttam, hogy egy fiatal hattyúval van dolgunk, ami valószínűleg a Bodrogról tévedt erre – mondta a borász. Ahhoz nem kell szakirányú végzettség, hogy megkülönböztessünk egy hattyút egy vadkacsától, hiszen már a fiatal madár is összetéveszthetetlen külső jegyekkel rendelkezik. A helyszínre érkező madármentő szakszerű ellátásban részesítette a jószágot, majd elszállította az egyesület telephelyére.

Jól érzi magát

– Az állat jól érzi magát, tollászkodik, legel – mondta lapunknak Lehoczky Krisztián madármentő. – Várunk pár napot, hogy meggyőződhessünk, nem szenvedett semmilyen belső sérülést, aztán szabadon engedjük.

A hattyú vonuló madár: általában kisebb csapatokban vagy magányosan repülnek. Bár régi szakácskönyvek lapjain találkozhatunk a fahéjas sült hattyú receptjével, de elődeink asztalán sem volt gyakori alapanyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában