Pácin

2019.10.21. 12:30

Urnafalat avattak a pácini temetőben

Megszentelték és megáldották a bodrogközi település közmunkában megépített urnafalát.

Az urnafal megszentelése

Forrás: ÉM

A mindenszentekhez és a halottak napjához közelítve a pácini temetőben átadtak egy nagy műgonddal felépített, hatvan urnafülkét tartalmazó urnafalat.

Régi álom valósult meg

– Községünk fontos és régi álma valósult meg azzal, hogy átadtuk az urnafalat a pácini temetőben. A pácini nyughely történetének különleges napja ez a mai, megható alkalom – mondta köszöntőjében Gégény Zsuzsanna, a település polgármestere. – Mától kezdve ez az urnafal is a halottak csendes birodalmának része lesz. A nem múló szeretet és emlékezés áhítatos helyszíne, ahol szívből, lélekből rójuk le tiszteletünket azok előtt, akik már soha nem lehetnek velünk, akiket már csak a szívünkben ölelhetünk meg. Ha majd ránézünk az urnafülkéket elfedő márványlapokra, szemeket látunk, tekinteteket, gesztusokat, felidéződnek bennünk az ott pihenők szavai, mondatai, mosolyai, minden, amit nekünk, élőknek jelentettek egykoron.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője, aki megemlítette, elismerést érdemel, hogy Gégény Zsuzsanna polgármesternek és a képviselő-testületnek volt figyelme és energiája az urnafalnak a létrehozására.

– Elébe mentek a Magyar falu programnak, amelyben szerepel a temetők, ravatalozók felújítása, urnafalak létesítése is – tette hozzá.

Az ünnepi köszöntőket követően a történelmi egyházak részéről Matyi Péter plébános, Molnár József parókus és Lőrincz Attila tiszteletes megszentelte és megáldotta az urnafalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában