TechCsajok

2019.10.10. 17:30

Több nőt várnak műszaki pályára

TechCsajok címmel műszaki és természettudományi szakmai pályákat népszerűsít középiskolás lányoknak a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.

Nagy-Hankó Krisztina

Lányok a rendezvényen: Ozsváth Réka (balról), Juhász Anna, Galán Patrícia, Tucsa Henrietta (Kandó Kálmán szakközépiskola)

Fotó: Ádám János

A rendezvénysorozatot harmadik alkalommal szervezik meg, három helyszínen, – Budapesten, Miskolcon és Pécsen – több vállalat aktív támogatásával. A kezdeményezés célja, hogy a lányok körében felkeltse a műszaki és természettudományi tanulmányok iránti érdeklődést. Ennek hátterében az áll, hogy egyre nagyobb munkaerő-kereslet tapasztalható ezeken a területeken, miközben még mindig alacsony a női szakemberek aránya. Az eseményen közel 20 német és magyar vállalat és képzési intézmény vett részt.

Az interaktív kiállításon a leendő hölgy-hallgatók „kézzelfoghatóan” megismerhették a műszaki szakmák változatosságát és megválaszolták pályaorientációval kapcsolatos kérdéseiket. A motivációt erősítheti az a pódiumbeszélgetés is, amelyeken sikeres női vezetők, mérnökök számoltak be arról, hogyan kerültek a műszaki pályára, milyen tapasztalataik vannak, mit tanácsolnak a mai fiataloknak. A kezdeményezés előnyökkel jár a fiatalok számára, mert értékes tudást szereznek, amely nagyban javítja későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségeiket. A cégek számára is, mert megalapozzák a későbbi munkaerő utánpótlást olyan szakmákban, amelyek egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a piaci versenyképesség szempontjából.

Innovatív munka

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lányok is érdeklődjenek a műszaki pályák iránt. A sokszínűség az egyik erőssége a vállalatuknak és ebben nagy szerepet játszanak a nők, akik nálunk dolgoznak – emelte ki Fükő László a Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója. Műszaki területeken is sok hölgy dolgozik nálunk, fejlesztőmérnökök, gyártástámogató mérnökök. Sokféle látásmódot tudunk ötvözni így, hogy a férfiak és nők együtt dolgoznak, többfajta megközelítésben tudunk problémákat megoldani, illetve sokkal kreatívabb és innovatívabb ötletek származnak egy olyan csoportból, ami nem homogén.

Energia, akarat, erő

Karl-Heinz Keth, a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója humorosan, a fiatalokhoz közel álló előadásmódban tartotta meg köszöntő beszédét, majd lapunknak is nyilatkozott. Elmondta, hogy kezdettől fogva így működteti a céget, hogy sok nő dolgozzon mellette. A vezető pozíciók 60 százalékát nők teszik ki a vállalatnál. Amikor 20 évvel ezelőtt Magyarországon elkezdte a munkát, még más viszonyok voltak. Nem beszélte a magyar nyelvet, ezért sokkal inkább a megérzéseire hagyatkozott, azt érezte, hogy a hölgyekben sokkal több az energia, az akarat, az erő. Annak idején a Praktiker szinte az egyetlen olyan vállalat volt, ahol ennyi vezető pozícióban lévő nő dolgozott. Az ügyvezető hozzátette még, hogy szereti ha a munkahelyén jó hangulat van és ehhez is hozzájárulnak a hölgy munkatársak. A jó gyakorlatainkkal arra szeretnénk inspirálni a fiatal lányokat, hogy a műszaki pályák szépségén túl, majdani vezetőként is gondolhatnak önmagukra, mert hisszük, hogy sok tehetséges női vezetőre lesz szükség a jövőben is – hangsúlyozta.

Mérnök vagy informatikus

Korábban azt gondolta a műszaki pályákról, hogy ez távol áll tőle, mégis megtetszett neki, mondta Galán Patrícia, kilencedikes tanuló. A rendezvényt érdekesnek és hasznosnak tartja. Juhász Anna Csenge szintén idén kezdte a középiskolát, még konkrét elképzelése nincs a jövőbeni munkájával kapcsolatban. Azt vallja, hogy az érettségi mellett megszerzett szakmájával nagyobb esélyekkel indul majd az életben, mint szakma nélkül. Innen bármilyen egyetemre vezethet az út, az sem kizárt, hogy végül mérnök vagy informatikus lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában