Abigél-iskola

2019.10.09. 14:00

Szakmát nem oktathatnak

A legproblémásabb fiatalokat juttatta szakmához az iskola, de az idén erre nem kapott engedélyt.

Hegyi Erika

Amikor még oktathattak…

Forrás: ÉM

Halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok nevelését, oktatását, szakmához juttatását vállalta fel az Abigél Többcélú Intézmény Szendrői Telephelye. Munkájuk hiánypótló, hiszen többnyire olyan diákokkal foglalkoznak, akik más iskolában nem állták meg a helyüket. Ebben a tanévben azonban az intézmény nem kapott engedélyt egyetlen szakma elindítására sem, jelezte lapunknak Kavalyecz András, a telephely vezetője.

Ha nincs cipője

Mint mondta, Szendrőben a 2012/13-as tanévben nyitott az iskola olyan képzésekkel, melyek hiányszakmának számítottak, mint a kőműves vagy a szociális ápoló, gondozó. Tavalyelőtt már csak külszíni bányaművelő képzést indíthattak, ebben az évben pedig már semmilyet, csak általános gimnáziumi osztályba jelentkezhettek a tanulók. Pedig számos szakmára megvan az akkreditált gyakorlati helyük. Megfelelő feltételekkel és szakoktatóval rendelkeznek a szociális ápoló és gondozó, a kőműves és hidegburkoló, a hegesztő, valamint a női szabó szakmák oktatásához. Igény is lenne ezekre, hiszen hiányszakmákról van szó, és az ezeket tanuló fiatalok ösztöndíjban részesülnek megfelelő tanulmányi eredmény esetén.

– Mi a Bódva-völgye leghátrányosabb helyzetű gyermekeit neveljük, oktatjuk. Diákjaink Szalonnáról, Perkupáról, Szinből, Rakacáról, Rakacaszendről járnak hozzánk. Olyan problémás gyerekekről van szó, akiket a szülők nem szívesen engednek el Kazincbarcikára vagy Miskolcra tanulni. Általános probléma, hogy a nagyobb városba került fiatalok drogozásba, különböző bűncselekmények elkövetésébe keverednek. Mi azonban szorosan tartjuk a kapcsolatot a családdal. Ha nem jött a gyerek iskolába, azonnal hívjuk a szülőket, hogy mi történt. Olyan pedagógusaink vannak, akik 20-30 éve foglalkoznak halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel. Én magam is 30 éve segítem a legnehezebb körülmények között élő fiatalokat. És nem csupán az oktatásukkal és nevelésükkel foglalkozunk, hanem minden másban is segítjük őket. Ha azért nem jön valaki iskolába, mert nincs megfelelő cipője, akkor szerzünk neki. Vásároltunk Égerszögön két házat, ahol a gyerekek megtanulhatják a háztáji gazdálkodás, a főzés, a háztartás legfontosabb feladatait. Ez más iskolákban nem szokványos. Diákjainknak szervezünk drogprevenciós előadásokat, elvisszük őket nyílt bírósági tárgyalásra és büntetés-végrehajtási intézetbe is, hogy lássák, milyen következményei lehetnek annak, ha bűncselekményt követnek el. A legtöbb gyermekünkkel baj volt az általános iskolában, így kitették őket magántanulónak. Emiatt a szocializációjuk sem történt meg, hiszen a családjukban erre nem volt lehetőség. Nemritkán a vécéhasználatra is meg kell őket tanítani – sorolja a feladatok sokaságát Kavalyecz András. Hozzátette: a kormányzat több éve azon dolgozik, hogy a magániskolákat leépítse, azonban a halmozottan hátrányos helyzetű, problémás gyerekek nevelésére az állami iskolákban legtöbbször nincs elég kapacitás.

Nem kaptak engedélyt

Jelenleg az Abigél-iskola szendrői telephelyén 135 diák tanul. Vannak bányásztanulóik 10. és 11. évfolyamon, van gimnáziumi osztályuk, esti általános iskolájuk 5., 6., 7., és 8. évfolyamon, valamint esti gimnáziumuk. Erre a tanévre 6 szakmát igényeltek, de egyikre sem kaptak engedélyt a szakminisztériumtól.

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy miért nem. Várjuk a választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában