Mezőkövesd

2019.10.26. 16:30

Szakmákról, hogy könnyebb legyen a döntés

A képzési és gyakorlati kínálatról, munkalehetőségekről tájékoztatták az iskolásokat.

Tóth Balázs

Ötletet kaptak a diákok a továbbtanuláshoz

Fotó: Tóth Balázs

A térség általános iskolásai és középiskolásai részére szervezett szakmai napot nemrégiben a Széchenyi István Katolikus Középiskola karöltve a megyei iparkamarával. Az eseményre sokan látogattak el és számos munkaadó is kiállított.

Sallai József, a Danamid Kft. egyik tulajdonosa kifejtette, gépgyártás-technológiai technikus, ipari gépész, gépi forgácsoló, szerszámkészítő és műanyag fröccsöntő szakmákat is tanulhatnak náluk a diákok. A cég műszaki műanyagokat készít, szerel helyi és környékbeli multik számára. Összesen tízen dolgoznak náluk, de mindig van 2-3 tanulójuk is.

– A cégnél 2003 óta folyamatos a tanulóképzés. Én azelőtt a Remyben voltam a szerszámüzem művezetője, a műhelyünkben 20 diák is tanult. Itt kevesebb diákkal foglalkozunk, hiszen úgy tartjuk, egy mester egy tanulót képezzen, így tanulják meg a szakmát rendesen – mondta Sallai József, akinek először 1971-ben volt tanulója.

Mindig szíve csücske volt a tanulóképzés, most sem tud elszakadni tőle. Persze a cég érdeke is, hogy a legjobbakat aztán megtartsák. Sajnos korlátozott a létszám, de a környékbeli cégektől jó visszajelzések érkeznek a náluk tanult gyerekek munkájáról.

A gimnázium ötödévesei, logisztikai ügyintéző tanulói is részt vettek a rendezvényen. Elmondták, most kezdik tanulni a szakmai tárgyakat. Van, aki szociológia, pszichológia irányba tanulna tovább, esetleg a logisztikát tanulná felsőoktatási szinten, más emelt érettségire és inkább állatorvosi pályára készül. Ugyanakkor hasznosnak ítélték a szakmai napot, valamint a korábban rendezett állásbörzét is, hiszen ismerkedhettek a helyi álláskínálattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában