Tokaji Szüreti Napok

2019.10.07. 19:00

Szakadó esőben is ünnepeltek a tokajiak

A Tokaji borvidék legrégebbi, még ma is működő szüreti mulatságát tartották meg.

Detzky Anna

A szüreti felvonuláson

Fotó: Bujdos Tibor

Az évek során Hegyalja legismertebb programsorozatává nőtte ki magát a Tokaji Szüreti Napok, amelyet 1932 óta minden évben október első hétvégéjén rendeznek. Legnagyobb érdeklődés a szüreti felvonulást kíséri. A meneten megjelennek a borvidék települései, és azokra a hagyományokra emlékeznek, amelyek a térség sajátosságát adták.

Első bor közös szőlőből

Bár eleredt az eső, de a díszes felvonulás szombaton kettő órakor így is elindult, és végig­vonult a város főutcáján egészen a központi térig. A korabeli ruhákba öltözött boros gazdák lovas fogatokról tokaji fehér bort osztogattak a szép számban megjelent vendégeknek. Őket követték a szőlőből készült koronák építményei, a mazsorettes lányok, a borlovagrendek, a mutatványosok és a szőlőágyú.

A főtéren tartották a megnyitóünnepséget, ahol dr. Nagy István agrárminiszter, Posta György, Tokaj polgármestere és Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az egybegyűlteket. Átnyújtották a magyarországi borrendek országos kitüntetését, és a szőlőösszeadási ceremónia zárta az ünnepséget.

Autentikus hagyomány

– Tokaji származású vagyok, így tulajdonképpen hazalátogattam most a párommal. A szüreten nagyon régen jártam. Leginkább most a kísérőrendezvények, koncertek érdekelnek bennünket. Turisták számára persze a felvonulás is különleges, mivel autentikus és valóban hűen megőrizte a hagyományainkat. Meglepő, hogy a rossz idő ellenére nagyon sokan eljöttek, és végre van élet a városban – fejtette ki Bán Andrea. Párja első alkalommal vett részt a Tokaji Szüreti Napokon.

– Tegnap kora délután érkeztünk, és sétáltunk egyet a városban. Akkor még nem volt ekkora tömeg, de estére összegyűltek a Delta-koncertre, ahol mi is jól szórakoztunk. Ma a felvonulás után még szeretnénk borozni, és végül kirándulni a természetben – tette hozzá a zalaegerszegi születésű Pödör Dávid.

Máig vonzó a szüret

Egy középkorú házaspár kifejezetten a felvonulást szerette volna megnézni.

– Mádon, Tállyán és Abaújszántón is voltunk már szüreti mulatságon. Tokajban is többször jártunk, de a szüreti napokat még egyszer sem láttuk. Forróról érkeztünk a felvonulásra, erre a pár órára – mondta Barta József, aki feleségével vett részt az ünnepélyen.

– Petneházáról jöttünk ötvenen gyerekekkel, akik hűségkirándulást kaptak a görögkatolikus egyházközségtől, és mi vagyunk velük a kísérők. Először vagyunk itt, és érdeklődve vártuk a felvonulást – mondta lapunknak Jene Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában