Miskolc

2019.10.16. 08:30

Séta vak szemmel a várban

Látássérült szerepben vehettek részt a látogatók a fehér bot napján a Diósgyőri vár különleges tárlatvezetésén.

Detzky Anna

Beköt szemmel járhatták egy-egy társuk segítségével a vár termeit

Fotó: Kozma István

Speciális tárlatvezetéssel várta a fehér bot napján, október 15-én látássérült vendégeit a Diósgyőri vár. A látogatóknak pedig érzékenyítő programot szerveztek, ahol bekötött szemmel járhatták be egy-egy társuk segítségével a vár termeit. A sétát a vártörténet szobájában kezdték, ahol megérinthették a palota makettjét. A fűszerek termében az illatokon keresztül a gasztronómia világába nyertek betekintést. A fegyverek termében a fémműves műhelyben pajzsot, kardot, sisakot és láncinget vehettek kézbe. A Lovagteremben pedig a különleges akusztikával ismerkedhettek meg.

– Azért készültünk ezzel a programmal a látássérültek világnapján, mert szerettünk volna létrehozni egy olyan eseményt, amellyel számukra is élvezhetővé válik a várlátogatás. Ők a szemüket nem, de más érzékszerveiket tudják használni: a tapintást, a szaglást, a hallást. Így járnak végig a vár egyes termein – ismertette a rendezvény lényegét Almási Beatrix, a Diósgyőri vár kommunikációs menedzsere.

 

A délelőtt az iskolásoké, a délután pedig a vakok és gyengénlátóké volt.

– Most éppen az érzékenyítő program folyik általános iskolás csoportok számára. A mindennapokban már többen tapasztalhattuk, hogy azért nem tudtunk érdemben segíteni egy látássérültnek, mert zavarba jöttünk tudatlanságunk miatt. A séta célja éppen az, hogy a gyerekek átéljék, milyen amikor valaki nem lát és segítséget kap. Kettébontottuk a csapatot, az egyik társaságnak bekötöttük a szemét, a másik fele pedig a nem látónak lett a segítője. Bízunk abban, hogy ennek nyomán éles szituációban már magabiztosan fognak tudni a gyerekek odaállni egy vak ember mellé – magyarázta Almási Beatrix.

Élményekkel gazdagodtak

A Kaffka Margit Általános Iskola osztályfőnöke fontosnak tartja az ismeretterjesztést a területen.

– Hallottunk a fehér bot napjáról, és a várban szerveződő program felkeltette az érdeklődésünket. A 7. a osztályosokkal érkeztünk ma, hogy kicsit érzékenyítsük őket ez irányban is. A gyerekek ismeretei hiányosak a látássérültek világáról. Ők maguk is elmondják, hogy nem tudnak ezzel a kérdéssel mit kezdeni. Tavaly osztálykiránduláson Egerben voltunk a Láthatatlan Kiállításon, ahol szembesültek a látássérült állapot nehézségeivel pár órára. Azóta egy kicsit más a világképük, ezen felbuzdulva hoztuk el őket ide is – mondta Gerő Ágnes osztályfőnök.

A diákokkal közös csoportba szerkesztőségünk munkatársa is bekapcsolódott, aki maga is megtapasztalhatta a világtalanság korlátozott állapotát és a hathatós segítség és a látáson kívüli érzékszervek jelentőségét ilyen helyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában