Állatok Világnapja

2019.10.09. 18:30

Meghívó állati nyomozásra

A Bábakalács erdei iskolában kétszáz gyerekkel ünnepelt a Bükki Nemzeti Park.

Detzky Anna

Egy kép a tavalyi vetélkedőről

Forrás: BNP

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fontos alapfeladata a természetvédelem és az élővilág bemutatása, népszerűsítése a nagyközönség számára, ezért csatlakoztak az állatok világnapjához, amely Magyarországon 1991 óta tartozik a jeles napok sorához. Október 4-én, pénteken Felsőtárkányba hívták az iskolás és óvodás csoportokat az ingyenes, de regisztrációköteles programra. Izgalmas terepi nyomozás keretében egy rövid séta alkalmával föltárult az erdő mozgalmas élete, mialatt az állatok különböző életnyomait kutatták. Terepi kutatásba is bekapcsolódhattak a résztvevők, ahol vadkamerás éjszakai felvételeken megfigyelhették az erdő titkos életét.

Jótékony ragadozók

– A héten több programunk volt, ahol legalább 200 gyerek fordult meg hétfőtől csütörtökig. A pénteki napon pedig körülbelül száz főt tudtunk megmozgatni Egerből és környékéről – tudtuk meg Erdei Nikolettától, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természet­ismereti és Oktatási Osztályának munkatársától. – Az első részben állatnyomokat és életjelenséget kerestünk a terepen. Ezt követően játékos vetélkedőt szerveztünk. Ennek részeként a vadonleső programba is bevontuk a résztvevőket, és a természetben könnyen beazonosítható fajokat gyűjtöttük össze. A terepbejárással párhuzamosan pedig a kameracsapdáink felvételeit lehetett megtekinteni, amelyeken a környéken élő vadak is feltűntek.

– Beszéltünk róla, miért fontos, hogy legyenek nagyragadozóink és melyek ezek. Elmondtuk, hogy az erdeinkben nagyon elszaporodtak a patás növényevők, és jelenlétük zavarja a többi állat életterét. Az állományt természetes úton ragadozókkal lehet csak visszaszorítani. Ez sokkal humánusabb megoldás, mint ha kilőnénk őket. Emellett az is célunk, hogy minél nagyobb legyen a nemzeti park területén a biodiverzitás. Bemutattuk a gyerekeknek, hogy a ragadozók és nagyvadak életét kameracsapdáinkkal követjük nyomon. Ez a módszer segít beazonosítani, hogy milyen állatfajok élnek az erdőben és merre mozognak.

Kis természetvédők

Az állatok világnapján a gyerekeket is bevonták a szakszerű nyomkeresésbe.

– Az évnek ebben az időszakában könnyű lábnyomokat találni. Viszont az ürülékből, tollakból, szőrökből, elhagyott fészkekből, elhullajtott, megrágott magokból is sok mindenre lehet következtetni. A táplálkozás során visszamaradt nyomokat a legegyszerűbb fellelni, illetve a gubacsokat, amelyek rovarbölcsők. A kicsik gondolkodása még formálható, és az ünnep jó apropó, hogy a természetvédelmet népszerűsítsük nekik. Reméljük, hogy felnőtt korukban is lesznek köztük olyanok, akik a környezetvédelem éllovasaivá növik ki magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában