szádvári romvár

2019.10.09. 19:30

Akár a kivitelezést is megleshetjük a várnál

Huszonhetedik alkalommal dolgoznak a romvár állagmegóvásáért.

Horváth Imre

A szádvári romvárnál

Fotó: Ádám János

Októberben újra lesznek vármentő napok a szádvári romvárnál. Ahogy azt nyáron megírtuk: tizenkettedik alkalommal rendezte volna meg a Szádvárért Baráti Kör a vármentő hetet, amely az évi három-négy alkalmukból a legnagyobb, ilyenkor szoktak a takarítás, gazirtás mellett jelentősebb ásatási munkálatokat is végezni. Financiális okokból, azonban ásatásra nem kerülhetett sor, a takarítás után a résztvevők a Bebek család nyomába eredtek a határon túl.

Nos, október 25–26-án ismét visszatérnek a klasszikus programjukhoz a várbarátok, hiszen XXVII. alkalommal rendezik meg a Vármentő Napokat. A feladat ezúttal is az, hogy egyre szebb legyen a hegytetőn álló várrom. Ezeken az alkalmakon mindig találnak ritkítani való növényzetet és szétszórva fekvő köveket, melyeket deponálni tudnak az állagmegóvási munkák megkönnyítésére. Idén ráadásul úgy tűnik, lehetőségük lesz a résztvevőknek belelátni, besegíteni a nemzeti várprogram kivitelezési munkálataiba is, ami különösen vonzó lehet. Szádvár ugyanis része a Nemzeti Kastély- és Várprogramnak, a magyar állam első körben 300 millió forintot fordít arra, hogy a jelenleg életveszélyes és csak saját felelősségre megközelíthető végvár látogatható turistalátványosság legyen. Mivel az elmúlt hónapokban a kivitelező is kiválasztásra került, így még idén elindulhat a munka hazánk legnagyobb romváránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában