Állatvilág

2019.10.12. 12:30

A papagáj társas lény

A papagájoknak alapvető szükségleteik mellett, napi törődésre van szükségük.

Detzky Anna

Kozák Tibor és a zöld nemespapagája

Forrás: ÉM

Ismeretterjesztő előadások és kötetlen beszélgetések keretében hívta fel a figyelmet a felelős madártartásra a Herman Ottó Természetvédők és Díszmadártenyésztők Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete, a hétvégi Díszmadár és hüllő kiállításon, a Vörösmarty Művelődési Házban. Kozák Tibor papagájtenyésztő az olvasókkal is megosztott néhány tippet, mire készüljünk, mielőtt díszmadarat vásárolunk háziállatnak.

– Mivel a papagáj fogságban él nálunk, ezért teljesen ránk van utalva. Arra készüljünk, hogy folyamatosan itatnunk kell, naponta változatos étellel, többek között gyümölccsel szükséges etetnünk, féregtelenítenünk és rendszeresen takarítanunk kell a kalitkáját. Ezt nem szabad elhanyagolni, mert megbetegszik az állat. A nagy papagájok ennél még egy fokkal kényesebbek és a tartásuk engedélyhez kötött, ezért mielőtt beszereznénk egyet, feltétlen tájékozódjunk, lehetőleg nem csak az interneten, hanem a tenyésztőknél is. Idetartoznak az amazon, az ara, a jákó és a nemespapagájok is. Nekik az alapvető szükségleteik kielégítésén túl a lelkivilágukkal szintén érdemes törődni. Rengeteg csupasz madarat láttam, aminek vagy hiánybetegség az oka, vagy depresszió és a lelkibetegség miatt megtépi magát a papagáj – hívta fel a figyelmet a tenyésztő.

Kis madárral kezdjünk

Kezdőknek inkább a kisebb fajokat javasolta a szakértő.

– Azok, akik nem felelősen állnak hozzá a madártartáshoz, legtöbbször egy év után rádöbbennek, hogy nem képesek továbbgondozni és megválnak tőle. Rájönnek, hogy a papagáj túl hangos és sokat kell vele foglalkozni, ezért inkább túladnak rajta. Kezdő madártartóknak a kis madarakat javaslom, hullámos papagájt, vagy nimfát, de például az énekesmadarak, mint a kanári is énekelnek, csicseregnek. Nem mindenki engedhet meg magának egy széles röpdét, pedig a nagyméretű papagájfajoknak térre van szüksége, hogy ne érezzék börtönben magukat. Többek között az arapapagáj bejelentésköteles és kizárólag megfelelő méretű röpdével és téli szállással lehet megvásárolni – tájékoztatott a szakember.

Törődést igényel

A kézzel nevelt, egyedül tartott nagy papagájok, illetve a párban élő tojók, beszélni is megtanulnak.

– Érdemes fontolóra vennünk, hogy napi fél, egy órát ki tudjuk-e engedni kedvencünket, alkalmas-e rá a helyiség. Ez nem jelenti azt, hogy különösebb foglalkozást igényelne a madár, de legalább megvan a lehetősége a közeledésre. Például a vállunkra ülhet, miközben mi házimunkát végzünk. Így egészséges kötődés alakul ki a gazdival és elkerülhetjük a madár letargiáját. Ha van türelmünk, a nagyméretű papagájokat megtaníthatjuk beszélni is. A legjobb beszélő a kék- és sárgahomlokú amazon, amely kizárólag azt ismétli, amit gyakran hall tőlünk. Folyik a vita róla, hogy a párban tartott madár megtanítható-e szépen beszélni. Nekem az a tapasztalatom, hogy ez inkább a tojókra jellemző, de attól is függ, hogy a költési szakasz melyik periódusában vagyunk, mert az udvarlás idején nyitottabbak a madarak. A kézzel nevelt papagájok az embert nézik társuknak és sokkal fogékonyabbak, simulékonyabbak lesznek, mint a vadon fogottak, de a genetikai állomány védelme érdekében néhányat vadnak nevelek – magyarázta Kozák Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában