Növénytermesztés

2019.09.25. 18:00

Szinte bármi készíthető a bodzából

Igénytelen, dekoratív, a virága és a bogyója is felhasználható.

A bodza csontfehér, illatos virágzata glikozidokban és egyéb hatóanyagokban gazdag. Izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító és enyhe hashajtó hatású tea készíthető belőle. Megfázáskor forrón, ágyban bodzateát kortyolgatva fogyaszthatjuk, de sokan napi italként fogyasztják. Virágából szörpöt, finom üdítő italt készíthetünk. Bogyójából – szedés ideje szeptember körül van, vitamint, savakat, színanyagokat tartalmaz – gyógylekvárt, szörpöt, bodzalevet készíthetünk, színanyagát természetes festékként használhatjuk fel.

Hogyan gyűjtsük?

Virágait a vadon termő bokrokról könnyen begyűjthetjük (nem keverjük a gyalogbodzával, ami mérgező!) A bodzát kertünkben is könnyen betelepíthetjük. Vásárolhatjuk kertészetben, madarak által pottyantott magból növő csemeteként is nevelhetjük, esetleg dugványról szaporíthatjuk. Egy gyorsan növő, és kevés gondozást igénylő cserje, ami korán lombosodik, ezért kiválóan alkalmas területek (komposzt, kamra takarására).

A madarak is kedvelik, fészkelőhelynek is szívesen választják a bodzabokrokat. Virágai fehérek, májusban, júniusban virágzik. Termése fényes, fekete bogyó, szeptemberben érik be. A bodza gyógyító hatását már régen ismerik. Szárított virágából – vegyítve a hársfa virágával és a fekete ribiszke szárított leveleivel – hűléses betegségeket gyógyító teát lehet főzni. A bogyókból pontos recept szerint készített gyümölcslé vagy bor idegcsillapító, nyugtató hatású.

A bodzavirágból ha szörpöt készítünk: a virágokat akkor kell gyűjteni, mikor még csak a virágzat szélső virágai nyíltak ki, de a középső virágok még bimbósak. A gyűjtés száraz időben végezzük, a szárítás árnyékos, szellős helyen, vékony rétegben szétterítve történjen, nehogy a virágok megbarnuljanak. A levelek gyűjtése a virágok gyűjtésének idejével megegyezik, a szárításuk módja is ugyanaz.

Egyszerű művelésű

A fekete bodza gyümölcse gyógyhatású. A belőle készült lekvár vitaminban gazdag, izzasztó hatású, ezért meghűléskor szintén kedvezően hat a szervezetre. A vadon termő bodza gyümölcsének szedésekor egy óra alatt akár 20 kg gyümölcs is begyűjthető. Mivel ez a növény nem igényes, a pangóvizes területeken kívül mindenhol megterem, nincsenek betegségei és kártevői sem, ezért néhány országban már nemesített fajtákból kisebb ültetvényeket létesítettek.

A bodza egyenletes és jó gyümölcsszíneződéséhez elegendő fény kell. A túlságosan sűrű ültetés kedvezőtlen hatással van az érésre. fekete bodza természetes állapotban eléri a 6 m-es magasságot is, ami megnehezíti a kézi szedést, ezért metszéssel olyan formáját kell kialakítani, amely a lehető legtöbb gyümölcs betakarítását teszi lehetővé a talajszintről, mérsékli a tősarjképződést, és egyenletes termésmennyiséget ad az egymást követő években.

A fekete bodza nem igényes a termőhelyre. Sem a talaj fizikai összetétele, sem a kémhatása nem befolyásolja a termeszthetőségét. Sík területeken és lejtőkön egyaránt termeszthető. Legjobban a nitrogénben és szerves anyagokban gazdag talajokon fejlődik. Öntözése csak a rossz vízgazdálkodású területeken és nagyobb szárazság esetén szükséges.

Forrás: Gazigazito.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában