jótékonyság

2019.09.28. 17:30

Nekünk már fölösleges lett, de másnak még segítség

Mit csináljon az ember a fölöslegessé vált, de még jól használható holmijával? Példákkal szolgálunk.

Detzky Anna

Az Egyke Adománybolt is része a segítőhálózatnak

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Bujdos Tibor

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a nap 24 órájában fogadja a ruhaneműt a portaszolgálatán.

Amire szükség van

– A központunk Miskolcon az Árpád utca 88. szám alatt található Diósgyőrben, ahová a fölöslegessé vált ruhát be lehet hozni. Bútort, műszaki berendezést és más használati tárgyakat is fogadunk, de ezt mindig kérjük, hogy előre egyeztessék, a raktározása megoldható legyen. Beszállítást pedig csak kivételes esetben tudunk vállalni – adta tudtul lapunknak Tóth-Simon Károly, a szervezet regionális koordinátora. – A rászorulók, akikkel kapcsolatba kerülünk általában fiatal, harmincas, negyvenes éveikben járó nagycsaládos anyukák, apukák, ezért elsősorban gyermekruhára és számukra megfelelő viseletre van szükségük. Ezt az adományozóknak érdemes átgondolniuk. Számunkra nagy segítség, hogyha eleve szétválogatva érkezik be a csomag nemek, korosztályok és évszakok szerint. Ezt követően az adományközpontunkban helyben tudnak a rászorulók a polcokról válogatni. Időnként pedig, ha nagy mennyiség gyűlik össze, akkor kisebbségi önkormányzatoknak adjuk tovább, akik eljönnek érte.

Jelképes összegért

A Magyar Református Szeretetszolgálat a Nyilas Misi Adományboltba, a Kossuth utcában várja a ruhákat, könyveket, játékokat.

– Minden nap déli tizenkét órától este hatig van nyitva hétvége kivételével a bolt, ahová bárki behozhatja az adományát. Mi jelképes összegért adjuk tovább a jó minőségű, használt férfi, női és gyermek ruhaneműt. A befolyt összegből fedezzük a működtető alapítvány közüzemi számláit és a működési költségeket. Amikor pedig felhalmozódnak a készleteink, a szeretetszolgálat mikrobusszal ingyen elviszi a legszegényebb települések lakóinak a felesleget – mondta el érdeklődésünkre Szabó Sándor, a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség lelkipásztora.

Hasonló elven működik az Egyke Adománybolt is az Andrássy úton, az Újgyőri főtér közelében.

A pénzből segítenek

– Körülbelül 700 fő ellátottunk van, leginkább Lyukóvölgyből. Az ottani mentorházzal jó kapcsolatot ápolunk, és a beérkező adományok nagy részét nekik adjuk tovább. Természetesen arra is van lehetőség, hogy valaki helyben, az adományboltban felöltözzön. A befolyó összegből jótékonysági rendezvényeket szervezünk és a gyerekeknek játékot, pelenkát, tápszert és számítástechnikai eszközöket vásárolunk – osztotta meg Zsebesi-Lengyel Melinda, a boltot működtető Együtt Közösen Egymásért Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában