Tiszaújváros

2019.09.06. 08:00

Még tovább szélesítik a duális képzési programot

Idén ötven tanuló egészítheti ki tanulmányait értékes ipari tapasztalatokkal.

Pap Gyula

Zsinkó Tibor, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója

Fotó: Ádám János

A MOL Petrolkémia Zrt. immáron 3. alkalommal indítja el vegyésztechnikus és villanyszerelő duális programját, amelyet idén középfokon gépgyártás-­technológiai technikus képzéssel egészít ki. A tavalyi év több száz millió forintos fejlesztései biztosítják a megnövekedett diáklétszám oktatásához szükséges feltételeket, illetve új szakmai partnerek is segítik a vállalatot kezdeményezésében.

Számos értékes ismeretet csak az iskolapadon kívül szerezhetünk meg.

Egyedülálló program

– Innovatív létesítményeinknek, integrált értékláncunknak és a hosszú távú üzleti fejlődésünket biztosító 2030-as stratégiánknak köszönhetően készen állunk, hogy a MOL Petrolkémia megőrizze vezető szerepét a régió vegyipari vérkeringésében. Az iskolapadban töltött évek meghatározók, ám számos értékes ismeretet csak azon kívül szerezhetünk meg. Erre a kettősségre alapozva hoztuk létre ezt az egyedülálló programot – mondta Zsinkó Tibor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója tanévnyitó beszédében. Idén ötven tanuló – 30 vegyésztechnikus, 6 villanyszerelő és 14 gépész – egészítheti ki tanulmányait értékes ipari tapasztalatokkal. Ez az előző évi résztvevők létszámának másfélszeres növekedését jelenti.

Új szakirány

Az új szakirány kidolgozásában a Petrolszolg Kft. szakemberei is segítették a MOL Petrolkémia törekvéseinek megvalósulását. A szoros együttműködés természetesen a lebonyolítás során is fennmarad, így a gépésztechnikusok a Petrolszolg műhelyeiben szerezhetik meg hasznos gyakorlati ismereteiket. A vegyészek és villanyszerelők a 2018. évi beruházásnak köszönhetően korszerű vegyipari berendezéseken és megújult oktató- és laborterekben fejleszthetik készségeiket a MOL Petrolkémia tiszaújvárosi üzemeiben. Idetartozik például az idén februárban átadott művelettan labor.

 

Az utóbbi két képzés megszervezésében továbbra is a régió meghatározó szakképzési intézményei, a Szerencsi Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Szakközépiskola és Szakgimnáziuma, illetve a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma lesznek az olajipari vállalat partnerei. Az újonnan induló gépgyártás-technológiai technikus szakterületen a Miskolci SZC Andrássy Gyula gépipari szakgimnáziuma segíti majd a munkát.

Kiváló szakemberek

Az évnyitón Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: a program során mintaszerűen valósul meg a duális képzés lényege, az ipari környezetben szerzett tudással kiváló szakembereket biztosítanak az ágazatnak. Nem véletlen, hogy idén a felvételiknél többen jelentkeztek szakmát tanulni, mint a gimnáziumokba – állította az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában