Szentistván

2019.09.07. 13:03

Matyó hagyományok éltetői

Lakodalmakat, falunapokat, gasztronómiai fesztiválokat készít elő a nyugdíjascsoport.

Detzky Anna

Mezőkövesd és Tard mellett Szentistván a harmadik település, amely Matyóföldön fekszik, de mind közül itt láthatják a legcifrább népviseletet az utazók. Régi szokásaik egy részét azonban már csak a Szentistváni Gyöngyösbokrétás Hagyományőrző Egyesület tartja életben.

– Célunk, hogy a folklór iránt érdeklődőkkel megismertessük a mi csodálatos matyó világunkat, színesítsük a falu rendezvényeit és az egyedülálló nyugdíjasok számára közösséget szervezzünk – mondta el érdeklődésünkre Dobó Józsefné egyesületi elnök. – Körülbelül húsz éve működik az egyesületünk, jelenleg 45 fővel, akik között többen nyolcvan év fölötti özvegyasszonyok, de a létszámunk állandóan változik. Minden évben csatlakoznak hozzánk ketten-hárman, de ennyi tagot el is veszítünk.

Hagyomány és közösség

A fellépések mellett számos szabadidős program is gazdagítja a csoport életét.

– Sokféle dologgal foglalkozunk, többek között a matyó lakodalmakra és a gasztronómiai fesztiválra készítünk helybéli ételeket, például kukoricadarából készülő görhét. A falunapokra és ünnepekre a színjátszó csoportunk régi életképeket megelevenítő jelenetekkel, énekszámokkal készül, amikbe a fiatalokat is bevonja. Karácsonyra pedig koszorút csinálunk. Legutóbb egy kisfilmet vettünk fel, amelyben a legidősebb, 85 éves tagunk beszél a szokásainkról. Az összetartozás élményét erősíti, hogy minden évben közösen megyünk színházba, kirándulni és szalonnasütést, bográcsozást is szervezünk. Fontosnak tartjuk, hogy odafigyeljünk az egészségünkre, ezért rendszeresen járunk fürdőbe, gyógytornát tartunk és az egészséges életmóddal, betegségmegelőzéssel kapcsolatos előadásokat szervezünk, ahová neves szakembereket hívunk meg. A csoport alkalomszerűen találkozik a helyi művelődési házban, amikor egy-egy rendezvényre intenzíven készülünk. A nyolc-tíz főből álló színjátszó csoportunkat Barta Istvánné vezeti – osztotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában