Kert

2019.09.14. 19:00

Jöhetnek a gyümölcsfák

Készítsük fel a fáinkat a télre, szabaduljunk meg a kórokozóktól.

Horváth Imre

Az elmúlt hetekben írtunk már arról Kiskert oldalunkon, hogy milyen feladatok várnak ránk szeptemberben, vagyis az őszre fordulva a veteményesben és a virágoskertben, de arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a gyümölcsfák körül is akadnak tennivalók.

Írmagja se maradjon

A gyümölcsfákkal való törődést hagyják ki a legtöbben a kiskertekben, udvarokban való tennivalók közül. Sokan úgy vannak vele, hogy a fák nőnek maguktól is, maximum egy kis metszést, néha egy-egy permetezést vagy alátámasztást csinálnak csupán, ha nagyon szükségét látják. Pedig a fa fejlődése, növekedése és legfőképpen a termés szempontjából nagyon nem mindegy, hogyan ápoljuk, gondozzuk.

Mostanra a legtöbb gyümölcs már régen leérett, és vannak olyan gyümölcsfák, amelyek elkezdték a levelüket is hullatni. A vége felé járnak a késői alma- és körtefák az érésben, a szelídgesztenye, a naspolya és a birs van még hátra, és aztán véget ér a gyümölcsszezon. A fák lassan felkészülnek a télre, lehullatják a levelüket, lelassul az életműködésük és vegetatív állapotba kerülnek. Aztán már a tél alatt valóban nincs dolgunk körülöttük attól eltekintve, hogy a túl nagy havat vagy jeget eltávolítsuk, nehogy eltörjenek az ágak. Addig viszont még akad tennivalónk.

A legfontosabb feladatok ősszel a kéreg megtisztítása, egy őszi metszés, majd a záró, lemosó permetezés. Előtte azonban még néhány dolgot nem árt megtenni. Szinte minden őszi gyümölcsfa körüli tevékenység célja az, hogy a kórokozókat eltüntessük, és ne legyen lehetőségük áttelelni, hogy aztán tavasszal a jó idő beálltával rögtön fertőzzenek.

Csak ha muszáj

Ebben pedig egy nagyon fontos első lépés, hogy eltüntessük minden olyan részét a fának, amelyre nincs szüksége. Vagyis a fenn maradt mumifikálódott gyümölcsöket szedjük le. Ha van olyan levél, amelyik nem hullik le magától, azt szintén szedjük le. De ne hagyjunk a földön sem termést, sem levelet, gondosan szedjük össze! Ezek felhasználása a biokertművelés keretében mulcsoláshoz vagy komposztban javallott, azonban ha a fát az évben megtámadta valamilyen gombás, vírusos vagy bakteriális betegség, akkor ne maradjon egyetlen levél sem a portán: menjen a zöld zsákba, és irány a zöldhulladék!

Ha egészséges volt a fa idén, és nem támadta meg betegség, akkor jöhet egy őszi metszés, de ebben az esetben se feledkezzünk meg a sebkezelésről, viszont ha volt fertőzés, akkor csak abban az esetben metsszük a fát, ha valóban elkerülhetetlen, mert sebet nyitva utat adunk a fertőzésnek. Természetesen a fertőzött, sérült gallyakat, ágakat el kell távolítani, aztán mehet a permetezés.

Legyünk alaposak

A felesleges kéreg eltávolítása, a kéreg átkefélése után a nyarat mindenképpen egy alapos lemosó permetezéssel kell zárni. A legjobb, ha réztartalmú gombaölő szert használunk, némi tapadást segítő anyagot hozzáadva, bő vízzel, hogy minden kis résbe, repedésbe bejusson. Alaposan fújjuk át az egész fát, hogy folyjon rajta, de a talaj vagy a fa alatt, környékén lévő tárgyak se maradjanak ki a biztos hatás érdekében! A lemosó permetezést időzíthetjük a lombullás közben is, vagy ha a leveleket úgyis eltávolítjuk, akkor lombhullás utánra. A biztosabb megoldásként az utóbbit javasoljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában