Kutatók Éjszakája

2019.09.27. 14:00

Boszorkányseprűn a jövő felé

A vizuális érzékekre is hatnak az idei Kutatók Éjszakáján.

Bájer Máté

Kísérletek közben egy korábbi Kutatók Éjszakáján

Forrás: ÉM-archívum

Az élmények formálják az ember életét. A kilencvenes években például az úgynevezett Scully-hatás volt az, ami miatt rengeteg fiatal lány választotta a tudományos pályát. Az X-akták főszereplője határozott és jól megírt karakter volt; számos női tudóst inspirált fiatal korában. Ez a jelenség is mutatja, csupán néhány impulzív behatás kell, hogy valaki új életcélra, hivatásra találjon. Ilyen élményekre törekszik a Kutatók Éjszakája is. Az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsíti: idén szeptember 27-én és 28-án pillanthatunk be a különböző tudományterületek titkaiba. Miskolcon is több helyszín, számos izgalmas kísérlet, látványos bemutató és interaktív program várja az érdeklődőket.

A Miskolci Egyetemen például minden olyan tudományterület képviselteti magát, ami megtalálható az intézmény oktatási palettáján. A látogatók találkozhatnak a Star Wars legendás hőseivel, készíthetnek zselészörnyeket vagy a valódi tudósok köpenyébe bújva részt vehetnek komoly kémiai és fizikai kísérletekben is. Megnézhetik, milyen a látványcsapolással egybekötött alumíniumöntés, beleshetnek a jövő elektronikus fizetőeszközeinek, a kriptovalutáknak a világába, és azt is megtudhatják, hogy milyen rögös úton kell végigtalpalnia egy joghallgatónak, még akkor is, ha az illetőt Kossuth Lajosnak hívják.

A cikesz nyomában

A Bay Zoltán Kutatóintézet miskolctapolcai telephelyén is látványos programokkal készülnek. A Kutatók Éjszakáján ismét megnyitják kapuikat azok előtt, akik szeretnének bepillantani az intézményben folyó tudományos munkába. Persze itt sem a száraz elméleti rész kerül előtérbe. Az anyagfejlesztési és anyagvizsgáló laboratóriumokban megismerkedhetnek a kutatóközpont egyedi eszközparkjával. A robotteremben többek között kipróbálhatják a laptopról irányítható Bay-Boy robotokat, a kisebbeket pedig slime-mániás boszorkánykonyha várja az udvaron. A látogatók sok érdekfeszítő kérdésre is választ kaphatnak a bemutatók során.

Milyen hangot ad ki, és mennyire használható egy 3D nyomtatóval készült hegedű, ami egy eredeti Stradivari műanyag másolata? Hogy néz ki az Ezeréves Sólyom kézzel fogható makettje, ami a filmben megjelenített űr­sikló pontos mása? Az „Ahogy apuék craftoltak” program során régi számítógépes játékok kipróbálására nyílik lehetőség, de lesznek logikai vetélkedők és szabadulószoba is, ami a környezettudatos szemlélet fontosságára irányítja a figyelmet.

A 25-35 éves korosztálybeli látogatók biztosan sorban állnak majd, hogy kipróbálhassák azt a virtuálisvalóság-szemüveget, amivel Harry Potter bőrébe bújhatnak egy kviddicsmeccs idejére.

A cikeszvadászat során meglovagolhatjuk a legendás Nimbus 2000-est – a világ leggyorsabb versenyseprőjének szerepét egy irányítókarral felszerelt cirokseprő játssza majd.

– Egyre nagyobb szükség van a mérnökökre, fejlesztőkre – fejtette ki a Kutatók Éjszakájának célját Lenkeiné Dr. Biró Gyöngyvér, a kutatóközpont divízió igazgatója. – Feladatunk része, hogy a képességeinket, az általunk használt technológiánkat olyan ötletekké formáljuk, amelyek eredményeként látványos formában, közérthetően mutathatjuk be a munkánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában