2019.08.22. 08:30
Újra emlékeztek a hagyományokra
Eredeti helyszínen tartották meg a családias programot.
Helyi specialitásokat bírált a zsűri
Fotó: Serfőző László
Megyaszó kirándulóhelyként is népszerű pincefaluja vasárnap adott helyszínt a második alkalommal megtartott Lőrés Napok programjainak. A főleg gasztronómiai bemutatókra és az eledelek bírák előtti megmérettetésére épülő eseményen Koncz Ferenc országgyűlési képviselő köszöntötte a település megjelent lakosságát – megjegyezve, hogy amikor először hallott a lőrés megjelölésről, a református templom egykor védelmi célokat is szolgáló kőfalára gondolt.
Hajdú Istvánné polgármester ehhez tette hozzá, hogy ugyan minden év május 1-hez és augusztus 20-hoz közeli napon tartanak családi napot, ezzel az elnevezéssel az egykori hagyományokra emlékeznek.
És hogy miért lőrés?
– Korábban sok település lakosságának volt ragadványneve, melyeknek az apropóit az adott helyen élők szokásai adták. A megyaszóiakat „lőréseknek” nevezték az itt termett nem túl jó minőségű bor kapcsán. A lőre eredetileg egy olyan ital volt, amit a jó minőségű szőlők törkölyéből állítottak elő például Tokaj-Hegyalján. A szőlő sajtolását követően vízzel öntötték fel a törkölyt, cukrot adtak hozzá, hagyták kiforrni és így kapták meg a kellemes ízű, nem túl magas alkoholtartalmú lőrét.
Nos, Megyaszón ehhez hasonló termett egykoron – sorolta a polgármester, de megjegyezte mint a program névadója, közelebb állnak hozzá a templom kerítésének lőrései. Elmondta még, hogy a vasárnapi programot megelőzte egy horgászversennyel egybekötött, inkább gyermekek számára rendezett családi nap a település határában található halastó mellett. Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel a környező települések polgármesterei.