Megyaszó

2019.08.22. 08:30

Újra emlékeztek a hagyományokra

Eredeti helyszínen tartották meg a családias programot.

Serfőző László

Helyi specialitásokat bírált a zsűri

Fotó: Serfőző László

Megyaszó kirándulóhelyként is népszerű pincefaluja vasárnap adott helyszínt a második alkalommal megtartott Lőrés Napok programjainak. A főleg gasztronómiai bemutatókra és az eledelek bírák előtti megmérettetésére épülő eseményen Koncz Ferenc országgyűlési képviselő köszöntötte a település megjelent lakosságát – megjegyezve, hogy amikor először hallott a lőrés megjelölésről, a református templom egykor védelmi célokat is szolgáló kőfalára gondolt.

Hajdú Istvánné polgármester ehhez tette hozzá, hogy ugyan minden év május 1-hez és augusztus 20-hoz közeli napon tartanak családi napot, ezzel az elnevezéssel az egykori hagyományokra emlékeznek.

És hogy miért lőrés?

– Korábban sok település lakosságának volt ragadványneve, melyeknek az apropóit az adott helyen élők szokásai adták. A megyaszóiakat „lőréseknek” nevezték az itt termett nem túl jó minőségű bor kapcsán. A lőre eredetileg egy olyan ital volt, amit a jó minőségű szőlők törkölyéből állítottak elő például Tokaj-Hegyalján. A szőlő sajtolását követően vízzel öntötték fel a törkölyt, cukrot adtak hozzá, hagyták kiforrni és így kapták meg a kellemes ízű, nem túl magas alkoholtartalmú lőrét.

Nos, Megyaszón ehhez hasonló termett egykoron – sorolta a polgármester, de megjegyezte mint a program névadója, közelebb állnak hozzá a templom kerítésének lőrései. Elmondta még, hogy a vasárnapi programot megelőzte egy horgászversennyel egybekötött, inkább gyermekek számára rendezett családi nap a település határában található halastó mellett. Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel a környező települések polgármesterei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában