Öndiagnosztizálás

2019.08.30. 14:00

Kísértés az internet, de nagyon rossz tanácsadó

Sokan a neten néznek utána, mi lehet a betegségük, a szakember óva int minket ettől.

Detzky Anna

Ne a neten keressünk rá tüneteinkre, inkább forduljunk orvoshoz, gyógyszerészhez!

Forrás: Dreamstime

Betegbiztonság – Te is tehetsz érte! címmel országos lakossági kampány indult. Húsz településen szakértők hívták fel a figyelmet arra, hogy mit tudnak tenni maguk a betegek és hozzátartozóik a betegbiztonsági kockázatok csökkentéséért a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja közreműködésével. Többek között a túlzott antibiotikumfogyasztás, az internetről szerzett információk veszélyei, az orvos-beteg együttműködés fontossága krónikus betegség esetén témákat érintette az előadás-­sorozat.

Miskolci állomásán, az Aranykor Idősek Otthonában lakossági fórum keretében valósult meg a kezdeményezés az önkormányzat és a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet (MIEFI) támogatásával.

Gyógyszertári tanácsadás

Betegségek esetén az internetes információszerzés helyett a gyógyszertárak tájékoztató szerepére hívta föl a figyelmet dr. Sós József gyógyszerész, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának független betegbiztonsági szakértője.

– Az interneten való tudakozódás egyfelől nagyon kényelmes, mert otthon, a fotelben ülve is sokféle információ jut el hozzánk. Viszont veszélyeket rejt magában, mert önállóan, kellő szaktudás nélkül nem biztos, hogy ki tudjuk szűrni belőle a valós tényeket – hangsúlyozta a szakember. – Inkább azt javasolnám, hogyha nem szeretnénk kivárni a hosszú várakozási időt a körzeti és szakorvosoknál, akkor forduljunk bizalommal a gyógyszerészekhez. Jelenleg a gyógyszertár a legkönnyebben elérhető egészségügyi intézmény, ahol azonnal segítséget kaphatnak és ki tudják szűrni az esetleges betegbiztonsági kockázatokat is. Egyébként arra is van lehetőség, hogy előzetes időpont-egyeztetés után négyszemközt megbeszéljék a problémáikat, kérdéseiket a gyógyszerész kollégákkal. Ezt a szolgáltatást nevezik gyógyszerészeti gondozásnak – fejtette ki a szakember.

Ne rendeljünk netről!

Az internetről történő gyógyszerrendelés ugyancsak komoly galibákat okozhat a szakértő szerint.

– Az online gyógyszer­piacot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szabályozza. Kizárólag az arra engedélyt kapott, megfelelő logóval ellátott patikák forgalmazhatnak ilyen gyógyszereket. Ezt bárki ellenőrizheti, hogyha ellátogatunk a hatóság honlapjára, de fontos tudni, hogy ilyen módon csak vény nélküli készítményeket tudunk vásárolni. Találkoztam már olyan hirdetéssel is, hogy magas vérnyomásra, cukorbetegségre olcsóbban rendelhetnek a világhálón gyógyszert. Ez teljesen nonszensz, hiszen ilyen komoly betegségekre csak az orvos írhat fel bármit. A bizonytalan eredetű pirulákat legtöbbször ázsiai országokból importálják, ahol nem olyan szigorúak a szabályozások, mint az Európai Unió területén. Általában ezeket nem ellenőrzik a hatóanyag mértéke és szennyeződése szempontjából, ami hatalmas kockázatot jelent – hangsúlyozta dr. Sós József.

Az Aranykor Idősek Otthonában, a rendezvény helyszínén ingyenes szűrésekkel: látásvizsgálattal, vércukorszint-, koleszterin-, vérnyomás-, testtömeg-, testzsír- és vérzsírméréssel fogadták az érdeklődőket. A szervezők abban bíznak, „hogy a betegbiztonság valamennyi szereplőjének részvételével, az egészségügyi ellátás minőségi javulásához járulhatnak hozzá”– olvasható a kampány összefoglalójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában