Kazincbarcika

2019.08.23. 14:30

Egy tanteremtől a Vatikánig

Páratlan utat járt be mindössze nyolc év alatt a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre.

Tajthy Ákos

A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre

Forrás: ÉKN

Kastélyok, várak és városképek elevenednek meg a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének alkotásain. A mindössze nyolc éve működő szakkör művei ma már kiállítások formájában járják az országot, sőt nagyon úgy néz ki, hogy rövidesen Európa több országában is megismerhetik majd azokat.

Ma már nemcsak művészeti, hanem baráti társaság is vagyunk.” Kissné Király Piroska

Kissné Király Piroska, a kör vezetője lapunknak azt mondta, tagtársaival a kezdetektől fogva tudatosan építkeznek, céljuk pedig nem más, mint hogy nagyközönségnek is bemutassák a saját készítésű gobelinjeinket és egyben a gobelint mint művészeti ágat.

– Nyolc évvel ezelőtt egy iskolai tanteremben alakult a kör. A gobelin egyikünktől sem állt távol, korábban mindannyian foglalkoztunk már vele, és többnyire autodidakta módon sajátítottuk el annak csínját-bínját. Ma már nemcsak művészeti, hanem baráti társaság is vagyunk, a közös alkotás örömén túl is sok időt töltünk együtt – mondta a szakkörvezető.

Kezdetben boltban vásárolt, előre megrajzolt mintákat varrtak ki, majd fokozatosan haladtak az egyedi alkotások felé: készültek dísz­dobozok, ékszerdobozok, asztali tárgyak, íróasztali szettek, italtartó dobozok, dísz­párnák, ékszerek is. 2013-tól már a kazincbarcikai Gyermekek Háza-Kézművesház művészeti csoportjaként működnek, az első nagy lépésük viszont egyértelműen az volt, mikor úgy döntöttek, elkészítik Kazincbarcika nevezetességeit tűgobelinből.

Mérföldkövek

– 2016-ban előbb Barcikán, majd Tatabányán, Debrecenben, Budapesten, Kiskunhalason, Sárospatakon, Nyíregyházán és Miskolcon is bemutattuk a Tűvel festett Kazincbarcika című tárlatunkat, és az országos hírnevet ez hozta meg azzal együtt, hogy pályáztunk a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) országos kiállítására – részletezte Kissné Király Piroska.

Nemcsak pályáztak, nyertek is, melynek köszönhetően az elmúlt években olyan nívós fővárosi kiállítási helyszíneken láttathatták alkotásaikat, mint a Néprajzi Múzeum, a Duna Palota, a Vajdahunyad vára vagy a Magyarok Háza.

A kiállítás idén megújult, ma már Itt születtem, itt lakon én címmel járja az országot, az új tárlatra azoknak a városoknak a látképét varrták ki, amelyek helyet adtak a korábbiaknak.

A határokon túl is

– Folyamatosan készültek tűgobelin-alkotásaink magyar várakról, kastélyokról is, olyannyira, hogy idén elérkezettnek láttuk az időt ezeket is megmutatni a nagyközönségnek. Márciusban a Diósgyőri várban a várakat, májusban pedig az edelényi kastélyban a kastélyokat állíthattuk ki. Legutóbbi, Tiszadobon nyílt kiállításunk pedig mindkét sorozatot felvonultatja – hangsúlyozta Kissné Király Piroska.

A kör alkotásait egyébként rövidesen az országhatárokon túl is megismerhetik: a Duna Palotában a más alkotók munkái mellett kiállított, Rákóczi életútja a gyerekkortól Rodostóig című gobelin-képsorozatot ugyanis a V4-ek országaiban mutathatják be. Az AMKA tavalyi betlehemi jászol kiállítására készült Szárnyas oltár – Jézus születése Betlehemben című tűgobelin pedig decemberben hazánk Vatikáni Nagykövetségének nemzetközi tárlatán lesz látható.


Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre

Alapítás éve: 2011

Tagok: Almási Dezsőné, Barta Józsefné, Gondos Imréné, Kissné Király Piroska, Mariska Györgyné, Nagy Lajosné, Veres Tivadarné, Tóth Mária.

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre a Gyermekek Háza-Kézművesház szakköre és a Kazincbarcikai Egyesületek Fórumának civil szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában