villamos szülinap

2019.07.11. 16:30

Nosztalgiajáratokkal is ünnepelt az MVK Zrt.

Egy sárga és egy piros, vagyis egy Tátra és egy SGP (bécsi) típusú villamos is kigördült szerdán a miskolci villamossínekre.

Tajthy Ákos

Előttem az utódom

Fotó: Ádám János

Nem a pár éve forgalomba áll Škodáknak volt szükségük az öregek segítségére, a „jutalomkörök” apropója az volt, hogy tegnap ünnepelte a miskolci villamosközlekedés megindulásának 122. évfordulóját a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt.

 

Mint az közismert, a miskolci volt az egyik első vidéki villamosvonal-hálózat Magyarországon, legalább tíz évvel előzött meg olyan nagyvárosokat a villamosvonala kiépítésével, mint Debrecen és Szeged. A borsodi megyeszékhely utcaképéhez sokáig hozzátartoztak az FVV típusú sárga villamosok (becézték őket bengálinak is), ők 1991-től a Tátrák érkezésével fokozatosan visszaszorultak a kettes vonalra, majd 2004-ben az utolsót is elbúcsúztatták. A 100-as pályaszámú, valamint a 151-es pályaszámú kocsik viszont megmaradtak nosztalgiajáratnak.

Egy-egy példány megmaradt

A bécsi villamosok 2003-tól álltak forgalomba, és tizenkét évig szolgálták Miskolcot, a Zöld Nyíl projekt keretein belül kapott 31 Škoda érkezését követően 2015-ben állították le őket, egy kocsit azonban ebből a típusból is megőriztek.

Hasonló sorsra jutottak a Tátrák is, ebből azonban néhány darabot megtartottak, és időnként még a hétköznapokon is fel-feltűnnek a pályán, ha „cseh rokonaiknak” segítségre van szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában