Hétköznapi Hősök

2019.07.24. 09:00

Minél többeknek szeretne segíteni

Beláz Viktor tizenöt éves volt, amikor megalapította a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Tokaji Alapszervezetét.

Bájer Máté

Beláz Viktor

A hétköznapi hősöket nem feltétlenül a legnagyobb katasztrófáknál kell keresni. Nem csupán olyan hősökkel találkozhatunk, akik tragédiákat akadályoznak meg, vagy saját testi épségükkel mit sem törődve vetik magukat a legkülönfélébb veszélyforrások kellős közepébe. Azok az emberek, akik hosszú és állhatatos munkájukkal segítenek megelőzni a különböző vészhelyzeteket, vagy megtanítják társaikat, hogyan cselekedjenek helyesen a legválságosabb pillanatokban, ugyancsak oroszlánrészt vállalnak az esetleges katasztrófák elhárításában. Annyi különbséggel, hogy őket nem övezi dicsfény, nem forognak körülöttük a kamerák. Ebbe a kategóriába tartozik a Vajdácskán élő Beláz Viktor is, aki 2015-ben megalapította a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Tokaji Alapszervezetét. Az ekkor tizenöt éves fiú már jártas volt a segítségnyújtás terén.

A cél a légimentők

„Nyolcadikos voltam, amikor megtudtam, hogy az osztályfőnököm jelentkezőket keres elsősegélynyújtó versenyre. Vállaltam a kihívást, és ekkor, a délutáni felkészülések során kezdtem el először a témával foglalkozni. Visszajöttünk a versenyről, ahol negyedik helyen végzett a csapat, és utána valahogy nem találtam már a helyemet. Középiskolában döntöttem úgy, hogy szeretnék elsősegélynyújtással foglalkozni. Felvettem a kapcsolatot a Magyar Vöröskereszt Sátoraljaújhely Kistérségi Szervezetével, ahol nagyon készségesen fogadták a megkeresésemet. Megtudtuk, hogy milyen lépésekből áll a folyamat, hány főnek kell lenni a megalakuláshoz, milyen feladatokat kell ellátnunk. Először csak a kollégiumi csoporttársaim között keresgéltem, így jött össze a szükséges létszám” – emlékszik vissza Viktor a kezdetekre, aki egyébként augusztustól az Országos Mentő Szolgálat Legyél Hős! elnevezésű programjában vesz részt, mely keretében százötven tizen­nyolc és huszonkét év közötti fiatal számára nyílik lehetőség, hogy betekintést nyerjen Magyarország legnagyobb egészségügyi szervezetének mindennapjaiba. A távolabbi jövőre nézve is vannak tervei. Nagy álma, hogy egyszer a légimentőknél dolgozhasson, így előbb-utóbb szembe kell néznie a felsőoktatás kihívásaival is. Addig sem tétlenkedik, hiszen különböző előadásokat, foglalkozásokat, imitációkat tart gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Minél többnek segíteni

„Általában eljátszunk egy bizonyos vészhelyzetet, és annak megoldásán keresztül mutatjuk be a helyes módszereket. Ezeket az imitációkat egy barátnőmmel és egy mentőstiszt ismerősömmel végezzük. Műsebeket is készítünk, amiket a gyerekek általában nagy érdeklődéssel fogadnak. Sok helyre járunk, legutóbb például egy tűzoltótáborban és egy rendőrségi táborban voltunk” – számolt be Viktor az elmúlt hetek munkáiról. Amikor arról kérdeztük, hogy miért vállalja ezt a rengeteg kihívást, egyszerűen csak annyit válaszolt, hogy szeretne minél több embernek segíteni a munkájával.


Hétköznapi hősöket keresünk

Az igazi hősök köztünk élnek. Olvasóinkkal közösen szeretnénk ezt bizonyítani is, ezért keressük azokat a megyénkbelieket, akik a saját területükön olyat alkottak, amely mások érdekeit tartja szem előtt. Olyanokat, akik arra tették fel életüket, hogy segítsék embertársaikat. Négy kategóriát hirdetünk: pedagógus, egészségügyi dolgozó, önkéntes és az egyéb kategória. Várjuk az önök jelöltjeit, több arra érdemes személyt is jelölhetnek, – a határidőt július 31-ig meghosszabítottuk – e-mailben ([email protected]), levélben (3501 Miskolc, postafiók 178.) vagy Facebook-oldalunkon üzenetben. Kérjük, indokolják döntésüket, s tárgyként tüntessék fel: Hétköznapi hősök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában