Miskolc

2019.07.23. 14:00

Közeledik a ponthatárhúzás, ám belassult az albérletpiac Miskolcon

Miskolcon inkább megveszik a lakást a szülők a bérbevétel helyett.

Bájer Máté

Legtöbben úgy keresnek lakást, hogy az ingatlan legfeljebb néhány megállóra legyen az egyetemtől

Kihirdetik a felsőoktatási intézmények idei ponthatárait július 24-én, szerdán. Számos bulit szerveznek ez alkalomból, ahol a fiatalok együtt örülhetnek, esetleg egymást vigasztalgatva tervezhetik újra a jövőt. Ám azok sem merülhetnek el túlzottan az örömmámorban, akik sikerrel vették az akadályokat, hiszen számos megoldandó feladat vár rájuk a tanévkezdésig.

Népszerű célpont Miskolcon az Avas, a Népkert környéke, a Vörösmarty utca.

Széles választék

Ezek közül az egyik legfontosabb a lakhatás kérdése. A fővárosban az ingatlanpiac egyik legmeghatározóbb időszaka ez, hiszen azoknak a vidékről érkezett hallgatóknak, akik nem kaptak a véges számú kollégiumi helyek közül, az albérletek széles választékából kell kiválasztani a megfelelőt. Bár Miskolc is az egyetemmel rendelkező városok sorát gyarapítja, itt kevésbé alakítja át a piacot az új szemeszter.

„Budapesten ebben az időszakban akár harminc százalékkal is nőhet a kereslet, Miskolcon azonban kevésbé jellemző a nagymértékű növekedés. Bár a helyi egyetemváros többezres hallgatói létszámmal bír, ezek nagy része a kollégiumokban talál otthonra. Sok bejáró is akad az új diákok között, így csak egy kisebb réteg keres albérletet ilyenkor” – világosított fel minket a témában Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetője.

Azt is megtudhattuk, hogy melyek számítanak frekventált részeknek az albérletet kereső diákok szemszögéből.

„Legtöbben úgy keresnek kiadó lakást, hogy az ingatlan legfeljebb néhány megállóra legyen az egyetemtől. Népszerű célpont az Avas, a Vörösmarty lakótelep, a Népkert és a Király utca. Az, hogy tégla- vagy panellakásról, esetleg házrészről van szó, már szinte mindegy. Az azonban gyakran szempont, hogy megfelelően legyen bútorozva a szóban forgó lakás. Az olyan albérletek kelendőek, amikben van legalább mikró, mosógép és hűtőszekrény” – osztotta meg tapasztalatait Demeter Tibor.

Utoljára hat éve

A szakember szerint utoljára 2013-ban volt komoly változás az albérletek árát tekintve. Akkor egy átlagos kétszobás lakás bérleti díja a duplájára nőtt. Azóta viszont nem igazán jellemző a növekedés. Egy ötven négyzetméteres lakás bérleti díja hetven-nyolcvanezer forint körül áll jelenleg. Demeter Tibor ezt a következőképp indokolja:

„A szülő, ha anyagi helyzete engedi, inkább gondolkozik hosszú távon. Hosszú távon jó megoldás lehet, ha egy avasi lakást megvesznek tízmillióért, és egy húszéves futamidejű hitellel 50-60 ezer forintjával törlesztik. A gyerek beköltözik, és a fennmaradó szobát kiadják más hallgatóknak, így a rezsidíj is csökken. Egyre többen választják a vásárlást a bérléssel szemben, ami bizonyos lassulást okoz az albérletpiacon.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában