felzárkóztatás

2019.07.27. 15:00

Ha lenne munkahely, nőne a vásárlóerő is

Hamarosan indul a legszegényebb falvak felzárkóztatása.

Bánhegyi Gábor

Fát ültetnek Ricsén 2016-ban a helyi születésű Oscar-díjas filmes, Zukor Adolf emlékére

Forrás: ÉM-archívum

Hamarosan indul a legszegényebb falvak felzárkóztatása, közöttük 9 megyénkbeli településé. Fejlesztenék a közszolgáltatásokat, és az érintett községek számára pályázat nélkül elérhető lenne a Magyar falu program. A felzárkóztató program végrehajtásának módszertani támogatója a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lesz, forrása pedig 10 milliárd forint, amit a kormány a Start-munka­program forrásaiból irányítana át. A programba bekerült B.-A.-Z. megyei települések: Boldogkőújfalu, Csenyéte, Dámóc, Fulókércs, Göncruszka, Ricse, Tiszakarád, Vizsoly és Zemplénagárd.

Gazdasági arculat

– Számunkra, és most nem is elsősorban a mi településünkre gondolok, hanem a régióra, a legfontosabb a munkahelyek teremtése lenne – mondja Vécsi István, Ricse polgármestere. – Ki kellene alakítani a hátrányos helyzetű térségek gazdasági arculatát. Ha van munkahely, megnő az egzisztenciális biztonság, nagyobb lesz a vásárlóerő, növekszik a települések népességmegtartó képessége, csökken a fiatalok elvándorlása. Remélhetőleg erre ez a program alkalmas lesz. Persze, az infrastrukturális fejlesztések is fontosak. Egyelőre még nem igazán látjuk, mik a prioritások. Voltak már egyeztetések, de még semmi konkrétumot nem tudunk.

– A programban részt vevők már kijöttek felmérni a települést – mondja Kiss Attila, Zemplénagárd polgármestere. – Számunkra a legfontosabb az infrastruktúra fejlesztése lenne, hiszen vannak rossz állapotban lévő útjaink. De jó lenne akár a településrendezés keretében eltakarítani a romos házakat, és parkosítani Zemplénagárd néhány részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában