legszegényebb falvak

2019.07.24. 10:00

Elindulhatnának felfelé

Hamarosan indul a legszegényebb falvak felzárkóztatása.

Bánhegyi Gábor

Karászi Zoltán, Tiszakarád polgármestere

Fotó: Bánhegyi Gábor

Hamarosan indul a legszegényebb falvak felzárkóztatása, közöttük 9 megyénkbeli településé. Fejlesztenék a közszolgáltatásokat, és az érintett községek számára pályázat nélkül elérhető lenne a Magyar falu program. A felzárkóztató program végrehajtásának módszertani támogatója a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lesz, forrása pedig 10 milliárd forint, amit a kormány a Start-munka­program forrásaiból irányítana át. A programba bekerült B.-A.-Z. megyei települések: Boldogkőújfalu, Csenyéte, Dámóc, Fulókércs, Göncruszka, Ricse, Tiszakarád, Vizsoly és Zemplénagárd.

Harmincban

– Nem vagyunk rá büszkék, de az ország harminc legszegényebb települése közé tartozunk – mondja Karászi Zoltán, Tiszakarád polgármestere. – Ha jól tudom, 30 millió forint jut a falura. Ezt a pénzt százfelé is el tudnánk költeni, de inkább annak lennék a híve, hogy ne akarjunk mindent egyszerre, hanem szép lassan haladjunk. Ami elengedhetetlenül fontos a falu fejlődéséhez, hogy a belterületi útjaink rendben legyenek. A fő utca az rendben is van, de a mellékutak helyenként nagyon rossz állapotúak. Első lépésben ezt szeretnénk rendbe hozatni. Ezen felül jó lenne, ha Tiszakarádnak lenne végre egy játszótere, ahol a falu gyerekei összejöhetnének, mert sajnos ilyenünk még nincs. Még jó lenne egy műfüves sportpálya is, ahol a helyi fiatalok a sportban ki tudnák tombolni magukat, és azt is szeretnénk elérni, hogy legyen közvetlen összeköttetésünk Szabolcs megyével, ha nem is egy híddal, de legalább egy működő komppal. Persze mindezt nem lehet megvalósítani ebben a programban, de ha a Magyar falu programban erre is találnának forrásokat, az sokat jelentene Tiszakarádnak.

Sok és kevés

– Ez az összeg első hallásra sok, ugyanakkor nagyon kevés – mondja Tömös Béla Gyuláné, Dámóc polgármestere. – Igazán még nem látjuk, mire lehetne költeni. Az útfelújítás szóba sem jöhet, mert Dámóc egyutcás falu, az önkormányzatnak nincs saját tulajdonú útja, így hiába lenne jó a meglévő közutat fejleszteni, az nem a mi hatáskörünk. Óvodánk már régóta nincs, egyedül egy idősek nappali ellátását végző intézményünk van. Az a legnagyobb baj, hogy messze vagyunk a régió városaitól, Sátoraljaújhely 45 kilométer innen, Sárospatak pedig 40. Nagyon kevés dámócinak van saját autója, a tömegközlekedés pedig nem a legideálisabb. Ám ha sikerülne egy kisebb összeszerelő üzemet idehozni, amelyben a helyiek tudnának dolgozni, az elindíthatná Dámócot felfelé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában