Időjárás

2019.06.28. 09:30

Víz a lehűléshez kívül és belül

A kánikulában kiemelten fontos, hogy lehűtsük magunkat, igyunk sokat és fürödjünk!

Horváth Imre

Kovács Frei Andrea a családja körében hűsölt szerdán a nagy melegben a Mályi-tó partján

Ismét nagy a hőség országszerte, nemcsak ajánlatos, hanem javallott is kerülni hosszú távon a napon tartózkodást, és hűsölni, amennyit csak lehetséges.

Egész Európára lecsapott a kánikula, amely alól hazánk és megyénk sem kivétel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök éjfélig adott ki a hőség miatt riasztást az egész országra, 11 megyére másod-, nyolc megyére – köztük Borsodra is – elsőfokút. Szerdán délután 33 fokig meg sem állt a hőmérők higanyszála, de csütörtökön is ugyanez várható, kisebb enyhülést a péntek és a szombat hoz majd, viszont a jövő hét elején még melegebb lesz, hétfőre akár 36 fokot is jósolnak.

Irány a tópart

A legbiztosabb mód a kánikula átvészelésére, ha vízpartra megyünk. Jó néhányan választották ezt a módszert szerda délelőtt is a Mályi-tó partján. Köztük Kovács Frei Andrea, aki rokonlátogatóba jött Miskolcra, és a nagynénjével és a keresztgyermekeivel látogatott ki már második nap a tóhoz.

– Nagyon szeretek napozni és fürdeni is, és imádom a szabad víz partját. Tegnap voltam itt először, de nagyon tetszik: meleg a víz, lassan mélyül és természetben vagyunk. Persze vigyázunk a napozásnál, nekem húsz, míg a gyerekeknek 50 faktoros napvédő krémet hoztunk, amivel folyamatosan kenjük magunkat, de hoztunk napszemüvegeket, mindenkinek van kalapja, figyelünk, hogy sok folyadékot igyunk, ha pedig már nagyon erős lesz a nap, akkor megyünk majd az árnyékba. Ebédidőben elmegyünk majd lángost enni, mert az nagyon finom itt, de ha délután a gyerekek még szeretnének megmártózni, akkor visszajövünk – magyarázta hozzátéve: igyekeznek minden óvintézkedést megtenni, nem ugranak a gyerekek felhevült testtel a vízbe, és vigyáznak, nehogy valamilyen sérülés érje őket a parton vagy a vízben.

Telepített párakapuk

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri, hogy különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyja senki a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

A kánikula idejére az Országos Tisztifőorvos javaslata szerint kerüljük a fizikai megterheléssel járó tevékenységet, ha szabadban sportolunk, érdemes többször hűteni magunkat és legalább négy liter folyadékot fogyasztani, indokolt a széles karimájú kalap, napszemüveg és világos színű pamutruha viselése. Naponta többször is zuhanyozzunk le hideg vagy langyos vízzel, nagy melegben árnyékoljuk a lakásunkat, és este szellőztessünk alaposan.

Veszélyesebb az utakon

A megyei rendőr-főkapitányság a hőség közlekedésbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, mely megnövelheti a reakcióidőt. A közlekedés résztvevői között jelentősen emelkedik a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket.

Javasolják: aki nehezen viseli a meleget, lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges, akkor gyakrabban álljon meg felfrissülni, és előre tervezze meg az útvonalat. Fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot, és mindig legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz vagy üdítőital!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában