nyári menetrend

2019.06.07. 14:00

VEKE vs. MVK: egy-egy

A VEKE szerint az MVK szerződést szeg, az MVK szerint a VEKE valótlanságokat állít.

Tajthy Ákos

Ritkábban jár majd az 1-es villamos a nyári hétvégéken

Jelentős, az egyes villamost érintő teljesítménycsökkentésre készül a nyári menetrend bevezetésekor a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) – ezt állítja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) miskolci tagszervezete.

– A tanszünetben több járat, így a villamos is ritkábban közlekedik már hosszú évek óta, ennek az intézkedésnek a helyességét nem vitatjuk. Viszont az az álláspontunk, hogy a menetrendben meghirdetett szombati tizenkettő és vasárnapi huszonegy százalékos, tavaly nyárhoz képest történő teljesítménycsökkentés negatívan fogja érinteni a várost főként akkor, amikor a déli tehermentesítő felújítása miatt az autós bérlettel éppen erre a vonalra terelnék a gépkocsival közlekedőket – mondta Fejér Balázs, a tagszervezet vezetője.

Megszegik, vagy sem?

A VEKE állítása szerint ráadásul az MVK ezzel súlyosan megszegi a várossal kötött közszolgáltatási szerződését, ezért a városvezetés azonnali intézkedését kérik.

„Téved és valótlanságokat állít a VEKE a miskolci menetrendről” – ezt a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. jelentette ki lapunknak, a cégtől ugyanis azt kértük, reagáljon az egyesület felvetésére.

Azt írják, a cég az önkormányzattal az előírásoknak megfelelően egyeztet a menetrendváltozásokról, betartva a közszolgáltatási szerződésben foglaltakat. „A nyártól tervezett módosítást az utasforgalmi adatok változása indokolja. Az új villamosokon utasszámláló működik, az adatok alapján döntöttünk az utazási igényekhez jobban illeszkedő és hatékonyabb menetrend bevezetéséről, amivel közpénzt is megtakarítunk.”

A miskolciak igényei alapján

Hozzáteszik, az MVK mindig proaktív intézkedésekkel reagál a lakosság és a gazdasági szereplők igényeire: közvetlen járat indul több ipari park felé, ide sorolják az autós bérletet, de az igényeket figyelembe véve módosítanak akár a menetrenden is.

„Mi a miskolciak igényei alapján, az önkormányzattal egyeztetve szervezzük és szolgáljuk a város közösségi közlekedését, nem pedig egy budapesti civil szervezet javaslatai alapján” – zárja közleményét az MVK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában