Úzvölgyi incidens

2019.06.21. 08:30

Úzvölgyi temető: állást foglaltak

A miskolci 10-es honvéd gyalogezred hősei nyugszanak a temetőben.

Szaniszló Bálint

Itt nyugszanak a 10-es honvédek

Forrás: MTI

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtöki ülésén állásfoglalást fogadott el az Erdélyben található úzvölgyi magyar katonatemető közelmúltbeli meg­gyalázásával kapcsolatban.

Mint ismert, az Úzvölgyében lévő sírkertben temették el azokat a miskolci katonaelődöket, akik az 1869-ben megalakult Magyar Királyi Honvédség keretében, a miskolci 10. honvéd gyalogezred tagjaként az első világháború közeli csatájában hősi halált haltak.

Minden támogatás

A képviselők által csütörtökön elfogadott állásfoglalásban kijelentik, hogy értéknek tekintik a történelmi hagyományok ápolását, az elesett hősök tiszteletét, és elutasítanak minden olyan megnyilvánulást, amely „hős honvédeink emlékének és nyugalmának meg­gyalázásával feszültséget szít az emberek között.” Elutasítják azt a törekvést, amely arra irányul, hogy „az úzvölgyi magyar katonatemető etnikai összetételét megváltoztassa, megfosztva attól a magyar katonákat, hogy legalább fejfájuk magyarul hirdesse hőstetteiket.” A közgyűlés határozott, hogy minden támogatást megad a kormánynak, hogy sikeresen tudjon fellépni az úzvölgyi katonatemető sorsának rendezéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában