kánikula

2019.06.17. 10:00

Tópartra, árnyékba menekültek

Az elmúlt kánikulai hétvégén mindenki a saját módszerével igyekezett lehűteni magát.

Horváth Imre

Mályi-tó: Gáspár Lili Zentai Zsolt nyakában és Kocsis Kriszti Kottman Zalán nyakában

Fotó: Kozma István

Nem túlzás állítani, hogy a hőség fogságában kornyadozott az egész megye a hátunk mögött hagyott hétvégén. Szombaton igazi kánikulai nap volt, mindenhol bőven 30 fok feletti hőmérséklettel, közel néhol a 35-höz is, miközben a napon lévő, Miskolc belvárosi hőmérők 40 Celsius fokot mutattak.

Menni vagy maradni?

A tikkasztó meleg mellett sem légmozgásra, sem csapadékra nem lehetett számítani. Az éjjel szintén nagyon meleg volt, és a vasárnap nagy részében is a kánikula volt jellemző, késő délután érkezett borulás, enyhült néhány fokot a hőmérséklet, és az ígért lehűlés és csapadék is megérkezett.

Ennek előtte viszont mindenki igyekezett a számára legtesthezállóbb vagy leginkább bevált hűsölési formát választani, és úgy átvészelni az elképesztő forróságot. Sokan inkább ki sem mozdultak otthonról és a lesötétített szobában – aki tehette, légkondicionálás mellett – hideg üdítővel és minimális ruhadarabokkal várták a felhők megérkeztét és az enyhülést. Most valóban komolyan vette mindenki, hogy a 11 és 15 óra közötti időben ne induljon útnak, ha nem muszáj, mindkét napon tapasztaltunk ebben az időszakban szinte kihalt utakat, gyér számú autós és szinte nullához közelítő gyalogosforgalmat vidéken és Miskolcon egyaránt.

Azért akadt, aki inkább kimozdult otthonról, és máshol kereste az enyhülést. Így például már szombat reggel sokan voltak kint Lillafüreden, ahol megteltek a vendéglátóhelyek, és sokan sétáltak az árnyékos részeken. Mint Szabó Dénes és neje, akik azt mondják, szerettek volna kimozdulni a panellakásból, ami nagyon felmelegedett, és a szabad levegőn lenni, ezért választották Lillafüredet és a reggeli időpontot.

 

– Most még nincsen nagyon meleg, sok az árnyék, egy picit mozog is a levegő. Itt fenn mindig hűvösebb van pár fokkal, mint benn a városban, ezért szoktunk kijönni gyakran nyáron, és még a levegő is jó. A panelban elviselhetetlenül meleg van, a lakásunkban huzatot is csak akkor tudunk csinálni, ha a bejárati ajtót nyitjuk ki, mert minden ablak egy oldalon van, és szinte egész nap éri a napsugár – magyarázták.

Volt persze, aki ennél is jobban szeretett volna hűsölni, így előtérbe került a fürdés. Az áruházakban nem véletlenül időzítették az elmúlt napokra a különböző otthoni, mobilmedencék és fürdőeszközök akciós vásárát: a vevők vittek mindent, amibe vizet lehet engedni, hogy aztán beleüljenek. Emellett jelentősen megnőtt az elmúlt napokban az ásványvizek, üdítők, sörök és jégkrémek forgalma a hőség miatt – az MTI körkérdésére például a nagyobb áruházláncok arról számoltak be, hogy akár a duplájára is, miközben jelentősen több fogyott a hűtött tejitalokból, illetve a grilltermékekből.

Légkondicionált áruházak

Ahogy arról is beszámoltak, hogy a hőség érzékelhető változást okozott a vásárlói szokásokban is, erősebbek lettek a reggeli és a kora dél­előtti, illetve a késő délutáni és az esti órák, viszont a déli időszakban visszaesik a forgalom az üzletekben. Személyesen is meggyőződhettünk róla, hogy szombat délelőtt a nagy bevásárlóközpontok parkolója dugig volt, a vásárlást azért is választották sokan programnak, mert a légkondicionált üzletekben le is tudták hűteni magukat.

Az igazi program azonban ezen a hétvégén a fürdés volt, így a megye minden strandja és uszodája telt házzal üzemelt. Rengetegen keresték a szabad vizeket is, még ott is, ahol nem szabad fürdeni, mert veszélyes. Így láttunk a Hernádban Hernádkaknál, a Sajóban Sajópetrinél és a Kis-Sajóban Miskolcon is fürdőzőket. Igazi balatoni hangulat uralkodott Mályiban a tavon. Mind a Beach, mind a szabad partok tele voltak, családok, baráti társaságok fürödtek, sokan kint is maradtak éjszakára. Itt csapta a vizet Kottman Zalán is a barátaival egy nagyobb társaságban. Mint elmondták, általában inkább Nyékládházára mennek, de Mályit is szívesen választják, mint most, ezen a hétvégén.

– Ha nagy meleg van, akkor mi mindig fürdeni indulunk, ezt a hétvégét is lebeszéltük már egy hete. Jobban szeretünk tópartra járni, mint a strandra, itt hűvösebb a víz, nagyobb a tér, de persze az sem elhanyagolható, hogy ingyen van – mondta Zalán. Ilyenkor hoznak magukkal hűtőtáskákat, enni, inni. Főzni is szoktak kint, erre a napra egy szalonnasütést is beterveztek. Egész napra kint maradtak hűsölni, egy mobilhangfal segítségével zenét is hallgattak, így minden adott volt a jó hangulathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában