Szülői gondok

2019.06.03. 14:00

Jön a nyári szünet: mi legyen a gyerekekkel?

Nincsenek könnyű helyzetben azok a szülők, akiknek a nyáron meg kell oldaniuk gyermekük felügyeletét. Ki hogyan oldja meg a 10 hetes vakációt? A kérdés aktuális, hisz két hét múlva véget ér az idei tanév.

Hegyi Erika

Már nagyon várják a nyári szünetet a Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola első 1. s osztálya diákjai

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolc–Diósgyőri Református Általános Iskola előtt szólítottunk meg néhány édesanyát. Mint megtudtuk, a feladat nem könnyű. Sok családban a nagymamák lépnek ilyenkor „szolgálatba”. Jó megoldásnak tűnnek a különböző táborok is, csakhogy ezek meglehetősen drágák, több tízezer forintba kerülnek, a családok nagy része egy-két hetet engedhet meg magának. A nehézségek ellenére a megkérdezett szülők nem szeretnék, ha tovább tartana a tanév. Szerintük a diákok a nyár elejére nagyon elfáradnak az iskolában.

– Mi a nagyszülők segítségével próbáljuk meg megoldani a gyermekek felügyeletét – mondta lapunknak Bamli Krisztina. – Két gyermekem van, az egyik 14 éves, a másik 7. Igazából a nagyobbik már tud vigyázni a kicsire, de a nagyszülői segítségre azért szükség van. A gyerekek táborba is mennek, és közös nyaralást is tervezünk. Hosszú a nyári szünet, de nem tartanám jó ötletnek, ha megrövidítenék. Tanév közben sokat kell tanulniuk az iskolásoknak. Különösen az elsős kisfiamnak volt nehéz ez az év, hiszen sok-sok elvárásnak kellett megfelelnie. Önállósodnia kellett, és bőven volt tanulnivaló is. Úgyhogy szükség van a hosszú nyári szünetre – vélekedett az édesanya.

Több és rövidebb

Szintén a kisfiát hozza iskolába Tóthné Bényei Ibolya. Neki sem lesz könnyű a vakáció, hiszen egy-egy hét szabadságot tudnak csak kivenni a férjével. Három gyermekük van, 16, 12 és 9 évesek, és bizony adódnak majd olyan hetek, amikor egyedül lesznek otthon. Szerencsére már nem olyan kicsik, de ilyenkor Ibolya folyamatosan telefonon tartja velük a kapcsolatot, hogy nem történt-e valami baj.

– Táborba is mennek a gyerekek, a legnagyobb többe is. Nagymama van, de már 80 éves, nehezen mozog. Ő azért majd figyel, hogy nem csinálnak-e valami rosszaságot az unokák. Nagyon sok szülőtől hallom, hogy rendkívül nehéz megoldani a nyári szünetet. Véleményem szerint jobb lenne a Németországban és Angliában bevált rendszer, ahol több tanítási szünet van, de rövidebbek, nem két és fél hónap egyben. A hosszú nyári vakáció azért sem szerencsés, mert amikor szeptemberben újra elkezdődik az iskola, szinte mindent elfelejtenek. Egy hónap csak arra megy el, hogy átismételjék, mit tanultak az előző évben – érvel Ibolya.

Kell a hosszú

A nagyszülőkre és a táborokra számíthat Bálint Zoltánné is. Több tábort is beiktatott gyermekének. Igaz, ezek elég drágák, 22–25 ezer Forint egy hét nem ottalvós, de muszáj, mert a szabadság véges.

– Előre spórolok a nyárra. A gyermekem megy a diósgyőri vár egyik táborába és úszótáborba, mert azt nagyon szereti. Szerencsére az a Kemény Dénes uszodában lesz. Mivel én az egyetemen dolgozom, reggel viszem, délután pedig hozom a gyermekemet. Természetesen közös családi programot is tervezünk, minden évben evezni szoktunk a Tiszán. Ezt nagyon várjuk, mert mindig jól sikerül. De egyéb programok is lesznek – gondol a nyárra az édesanya.

Hozzáteszi: a nyári vakáció megkurtítása szerinte nem lenne jó megoldás, de az iskolák szervezhetnének nyáron különböző szabadidős programokat. Nem heti 22 ezer forintosat, de a heti 10 ezer forintot a családok még ki tudnák gazdálkodni. Ebben az évben szerencséjük van, mert az iskola nyert az Erzsébet-tábor pályázaton, így a gyermeke két hétig oda jár majd.

– Az nem lenne jó, ha rövidebb lenne a nyári szünet. A gyerekeknek szükségük van a pihenésre, mert tanév közben nagy a tempó, sokat kell tanulni, és már egy hónapja látom, hogy fáradtak. Inkább több olyan lehetőség kellene, ahol a gyerekek felügyelete biztosított lenne – tesz javaslatot az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában