sofőrverseny

2019.06.01. 21:12

Járművezetők versenyeztek Miskolcon

Miskolcon csaptak össze idén a legjobb busz- és villamossofőrök.

Tajthy Ákos

A győztes autóbuszvezető

Forrás: MVK Zrt.

A borsodi megyeszékhely és a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) volt a házigazdája május 31-én és június 1-jén a közösségi közlekedési járművezetők országos versenyének, amelyet huszonkettedik alkalommal rendeztek meg. Az ország minden területéről érkező versenyzők három kategóriában – autóbusz, trolibusz és villamos – mérték össze elméleti és gyakorlati tudásukat.

Demeter Péter, az MVK vezérigazgatója elmondta, az idei megmérettetésre 46 csapat nevezett be, köztük négy MVK-s páros.

– Nagy öröm volt, hogy megrendezhettük ezt a versenyt, ahol a regionális közlekedési központoktól kezdve a BKV-n át a vidéki nagyvárosok közlekedési vállalatáig mindenki képviseltette magát. A járművezetők országos versenye fontos esemény a közlekedési társaságok életében. A versennyel a közlekedési társaságok és a járművezetők sokat tesznek a közlekedés- és utasbiztonság javulásáért. A viadalon a sofőrök ugyanis sokat tanulnak egymástól – hangsúlyozta.

Elmélet és gyakorlat is

A megmérettetés még pénteken kezdődött, akkor az elméleti tudásukról tettek tanúbizonyságot a sofőrök, szombaton pedig a gyakorlati feladatok következtek.

 

– A trolibuszvezetők versenyét korábban rendezték Budapesten, hiszen Miskolcon erre nem volt mód, a villamosvezetők és a buszsofőrök viszont Miskolcon, az MVK járműveivel mérték össze tudásukat – tette hozzá Demeter Péter.

A villamossofőrök versenye az Üteg utcán a Szondi György utca és a Szekerész utca közötti szakaszon zajlott, míg a buszsofőrök az MVK telephelyén, az úgynevezett B-tárolón versenyeztek CNG, vagy dízel hajtású buszokkal, attól függően, hogy ki mit húzott ki a helyszínen.

A feladatok egyáltalán nem volt könnyűek, tudtuk meg Belák Tibortól a BKV autóbuszvezetőjéről, aki már rutinos versenyzőnek számít.

Nem volt könnyű

– Technikás volt a pálya, amit teljesíteni kellett, ilyen nehézségek munka közben nincsenek, hiszen ott csak az utasok biztonságos elszállítása A-ból B-be a feladatunk. Nehézséget jelentett az is, hogy Budapesten nincsenek a miskolci típusokhoz hasonló járművek, a Mercedes buszainkhoz hasonlítanak ugyan az itteni MAN-ok, egyformán fordulékonyak, de ez mégis más volt. Más a tükör, máshol vannak az oszlopok, másképp fog a fék, más a gázpedál. Az a tapasztalatom, hogy azok minden éven azok vannak előnyben, akik éppen hazai pályán vezetnek – mondta.

A versenyen végül autóbusz kategóriában a hazai, MVK-s, villamos kategóriában, a debreceni DKV-s, míg a korábban lezajlott trolibusz kategóriában fővárosi BKV-s csapat végzett az első helyen.

A verseny végeredménye:

AUTÓBUSZ KATEGÓRIA:

• I. helyezett: az MVK Zrt. járművezetői: Borsos István és Gara Csaba

• II. helyezett: a BKV Zrt. járművezetői: Haibach János és Szebeni Attila

• III. helyezett: a BKV Zrt. járművezetői: Szakács Péter és Varga Zoltán

VILLAMOS KATEGÓRIA:

• I. helyezett: a DKV Zrt. járművezetői: Orlik Balázs és Gombos Pál

• II. helyezett: a Szegedi Közlekedési Kft. járművezetői: Hajnal Zoltán és Garamvölgyi István Péter

• III. helyezett: az MVK Zrt. járművezetői: Simon Gábor és Csík Dániel

TROLIBUSZ KATEGÓRIA

• I. helyezett: a BKV Zrt. járművezetői: Őri Attila és Kovács József

• II. helyezett: a BKV Zrt. járművezetői: Barta Viktor és Ordos Ildikó

• III. helyezett: a DKV Zrt. járművezetői: Máthé Norbert és Zsákai István.

2019-ben először egyéni díjakat is kihirdettek:

• Magyarország legjobb autóbuszvezetője: MVK Zrt. járművezetője: Gara Csaba,

• Magyarország legjobb villamosvezetője: a Szegedi Közlekedési Kft. járművezetője: Garamvölgyi István Péter

• Magyarország legjobb trolibuszvezetője: a DKV Zrt. járművezetője: Zsákai István

• Miskolc legjobb autóbuszvezetője: Gara Csaba

• Miskolc legjobb villamosvezetője: Simon Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában